1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vabaerakond tahab riigikogulaste kuluhüvitisi vähendada kolm korda
Vabaerakond tahab riigikogulaste kuluhüvitisi vähendada kolm korda

Vabaerakond tahab riigikogulaste kuluhüvitisi vähendada kolm korda

Foto: Pixabay

Vabaerakond andis sisse Riigikogu liikme staatuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on vähendada riigikogu liikme tööga seotud kulutuste hüvitamise korda.

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni nimel teeb erakonna esimees Andres Herkel ettepaneku vähendada riigikogulaste kuluhüvitist praegusega võrreldes kolm korda ehk kümne protsendini riigikogu liikme ametipalgast.

Riigikogu liikme kuluhüvitis on tänavu kokku 12 493 eurot saadiku kohta, maksimaalne kogukulu ulatub 1 261 793 euroni. „Riigikogu liikme palk on piisavalt kõrge selleks, et see võimaldab aktiivsematel saadikutel teha lisakulutusi, mis väljuvad pakutud piirmäärast. Viies kuluhüvitise määra 10 protsendini ametipalgast on võimalik aastas kokku hoida 841 000 eurot ja ikkagi oleks iga saadiku puhul võimalik kompenseerida kulusid üle 4000 euro eest aastas,“ selgitab Vabaerakonna esimees Andres Herkel ettepaneku rahalist sisu.

„Kehtiv kuluhüvitiste piirmäär on liiga kõrge ja tekitab ahvatluse kasutada seda raha nii parteilistes kui ka isiklikes huvides. Samuti peame õigeks autoliisingu maksete välistamist hüvitatavate kulude hulgast. Liisingumaksed valmistavad ette auto jääkväärtusega väljaostmist ja erinevalt kütusekulust pole saadikutele nende maksete korvamine põhjendatud,“ räägib Herkel.

Head Uudised GoodNews