1. Avaleht
  2. Toit
  3. Vabaõhumuuseum kutsub eesti leiva päevale ja sügislaadale
Vabaõhumuuseum kutsub eesti leiva päevale ja sügislaadale

Vabaõhumuuseum kutsub eesti leiva päevale ja sügislaadale

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 12. septembril eesti leiva päevale, kus lisaks rukkileiva saamisloole tutvustatakse piima ja piimatoite kui eestlaste põhilist leivakõrvast. Toimub käsitöö-, toidu- ja leivalaat ning valida saab parimat laadaleiba.

„Must leib on eestlaste jaoks toidulaua kuningas, kuid leivakõrvasena on toidulaual tähtsal kohal olnud alati ka piim. Seda, mida kõike juba vanarahvas piimast valmistada oskas, tänavusel leivapäeval tutvustamegi. Mitmekesiseid tegevusi jätkub nii suurtele kui ka väikestele, seega tasub lõikusaja pidupäeva tulla tähistama kogu perega,“ sõnas ürituse projektijuht Merike Puura.

Tutvustatakse rukkileiva valmistamisega seotud töid ja oskusi, nagu viljaterade tundmine, käsikivil jahu jahvatamine, rehepeks ja leivaküpsetamine. Lisaks käsitsi rehepeksule saab näha, kuidas töötab rehepeksumasin, mis on kohale toodud Heino Prosti põllutöömasinate muuseumist. Toimub leiva õnnistamise palvus ja kuulutatakse välja parim laadaleib.

Piimandusmuuseum tutvustab, millesse on piimatooteid aegade jooksul pakendatud. Näha saab, kuidas valmivad jäätis, rjaženka ja keedusuhkur ning kuidas töötab koorelahutaja. Lisaks saab vaadata Sirje Pärismaa 2018. aasta filmi „Piimapukimaailm“.

Lapsi rõõmustab nukuteatrietendus „Lopi ja Lapi“, meisterdada saab soolataignast kujukesi, voltida enda kujundatud piimapakki, valmistada õnnenööpe ning osaleda pagarite ja korstnapühkijate teatevõistlustel.

Turvalisuse tagamiseks tuleb esitada tervisetõend. Kiirtestimist ja vaktsineerimist pakub Qvalitase personal.

Üritus on osa Eesti toidu kuu programmist.

Head Uudised GoodNews