1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VÄGEV SAAK! Lapsed kogusid üle 4,7 miljoni teeküünlaümbrise ja 1,1 miljonit kasutatud patareid
VÄGEV SAAK! Lapsed kogusid üle 4,7 miljoni teeküünlaümbrise ja 1,1 miljonit kasutatud patareid

VÄGEV SAAK! Lapsed kogusid üle 4,7 miljoni teeküünlaümbrise ja 1,1 miljonit kasutatud patareid

Foto: Eti Lillemäe
Foto: Eti Lillemäe

Ligikaudu 15 500 last kogus Eesti ühe suurima keskkonnakampaania “Küünlaümbriste jaht” ja “Patareijaht” käigus nelja kuuga üle 4,7 miljoni teeküünlaümbrise ning rohkem kui 1,1 miljonit kasutatud patareid. Kampaania toimus juba neljandat aastat järjest.

Keskkonnakampaania korraldaja MTÜ Tuleviku Heaks juhatuse liikme Mari-Liis Kallismaa sõnul oli tänavune kampaania rekordiline, kuna kokkukogutud küünlaümbriste arv kasvas viiendiku võrra 4 743 999-ni. “Nelja aasta jooksul on “Küünlaümbriste jahil” osalenud üle 38 000 keskkonnateadliku noore inimese, kes on ringlusse suunanud ligikaudu 11 miljonit alumiiniumist küünlaümbrist,” lausus Kallismaa. ”Hinnanguliselt põletatakse Eestis 15 miljonit teeküünalt, seega tänavu koguti kokku üle 31% tühjadest küünlaümbristest.”

Keskkonnakampaania peatoetaja, Kuusakoski juhatuse esimehe Kuldar Suitsu kinnitusel on “Küünlaümbriste jahi” eesmärgiks õpetada lastele jäätmete sortimise ja taaskasutuse olulisust. “Alumiiniumist küünlaümbrised ei lagune keskkonda sattudes kunagi, kuid neid saab materjalina uuesti kasutusse võtta,” rääkis Suits. “Tänavu andis oma panuse taaskasutusse ja Eesti looduse puhtamaks muutmisse rekordiliselt 15 483 last 424 koolist ja lasteaiast üle Eesti. Kõige rohkem oli osalejaid Tallinnast ja Harjumaalt, Tartumaalt ning Lääne-Virumaalt.”

Foto: Eti Lillemäe
Foto: Eti Lillemäe

“Patareijahi” peatoetaja, Diili ärijuhi Ave Vahemetsa hinnangul unustavad inimesed sageli, et patareid on keskkonnale ohtlikud jäätmed. “Patarei on küll mõõtmetelt väike, kuid loodusesse sattudes võib see palju pahandust teha,” selgitas Vahemets. “Seetõttu otsustasime sel hooajal laiendada Eesti üht suurimat keskkonnakampaaniat kasutatud patareide kogumisega, harjutamaks lapsi juba varakult mõttega, et vana patarei koht ei ole tavaprügi hulgas, vaid spetsiaalses kogumiskastis.”

“Küünlaümbriste jahi” teise peatoetaja, Krediidipanga turundusjuhi Tiina Tali andmetel näitas eelmise aasta novembris läbiviidud uuring, et 72% kooliõpilastest soovib kampaanias osalemisega säästa loodust. “89% vastanutest koguks küünlaümbriseid ja kasutatud patareisid ka siis, kui kampaanias osalejatele ei antaks auhindu,” ütles Tali. “See lubab loota, et noored jätkavad jäätmete sorteerimisega ka kampaaniavälisel perioodil, kuna keskkonna hoidmine on tuleviku jaoks üks olulisemaid tegevusi.”

Küünalümbrised3
Foto: Eti Lillemäe

Võistlus toimus kolmes kategoorias: lasteaialapsed, 1.-6. klassid ning 7.-12. klassid, kusjuures eraldi arvestati väikeste (1-15 last) ja suurte (16 ja enam last) koosseisude tulemusi.  Lasteaedade arvestuse võitsid Tallinna Linnupesa lasteaia Mesilinnu rühm 36 568 ümbrisega ning Räpina Vikerkaare lasteaia Sipsiku rühm 13 989 ümbrisega. Nooremate kooliõpilaste seas tegid parima tulemuse Tabivere põhikooli 5. klass 24 842 küünlaümbrisega ning Tallinna Merekalda kooli 3. klass 19 896 ümbrisega. Vanemate õpilaste arvestuses võtsid võidu Väike-Maarja gümnaasiumi 9. klass 27 492 ümbrisega ning Valga põhikooli 7.e klass 26 421 ümbrisega.

Individuaalarvestuses ning 1.-6. klasside lõikes kogus kõige enam küünlaümbriseid Carmen Marie Aavik Merivälja koolist, kelle saagiks kujunes 31 144 küünlaümbrist. Lasteaedade arvestuses oli parim üksikkoguja Peeter Kusti Põllo Lindi lasteaed-algkoolist (11 111 küünlaümbrist) ning 7.-12. klasside arvestuses Margaret Peterson Valga põhikoolist (18 821 küünlaümbrist).

Kasutatud patareisid kogus kõige enam Valjala põhikooli 3. klass (24 014) Are kooli 9. klassi (18 189) ja Tallinna Päikese lasteaia Päikesejänku rühma ees (14 377). Üksikogujatest tõi kõige enam vanu patareisid Kai Urb Kõmsi lasteaed-algkooli rühmast Rohelised (11 082).

Parimatele küünlaümbriste ja kasutatud patareide kogujatele andsid täna, 17. märtsil Coca-Cola Plaza kinos auhinnad üle kampaania toetajad. Lisaks premeeriti iga maakonna parimaid üksikkogujaidning loovtööde võistluse võitjaid. Samuti jagati enam kui 200 loosiauhinda nii klassidele ja lasteaiarühmadele, üksikkogujatele kui ka õpetajatele. Kino ees demonstreeris oma oskusi politsei koos narkokoertega, Kuusakoski näitas romuauto käitlemist ning Päästeamet avariisse sattunud autost inimeste päästmist.

Keskkonnakampaania “Küünlaümbriste jaht” toimus sel aastal neljandat hooaega järjest. Seekord kogusid lapsed lisaks teeküünlaümbristele esmakordselt ka kasutatud patareisid. “Küünlaümbriste jahti” ja „Patareijahti“ aitasid korraldada Krediidipank, Kuusakoski,  Diil, Keskkonnaministeerium, Päästeamet, MTÜ Elektroonikaromu, Go Bus, Forum Cinemas, Kalev Spa Hotell & Veekeskus, Sihtasutus NUKU, Tallinna Teletorn, Eesti Vabaõhumuuseum, Unilever, Vene Teater, Lontova Seikluspark, Taarapõllu Talu, Tallink ja Kommi Asemel.

Kampaania detailseid tulemusi saab vaadata SIIT!

Head Uudised GoodNews