1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Väikese Hellero juubelisünnipäeval esitleti veebikogumikku “Regilaulu lugu”
Väikese Hellero juubelisünnipäeval esitleti veebikogumikku “Regilaulu lugu”

Väikese Hellero juubelisünnipäeval esitleti veebikogumikku “Regilaulu lugu”

Tartus tegutsev naiste regilauluansambel Väike Hellero avaldas koostöös Eesti Kirjandusmuuseumiga veebikogumiku, mis tutvustab eesti regilaulu kujunemist ja muutumist selle laulustiili ligikaudu 2000 aasta pikkuse ajaloo jooksul.

Väljaande kuulaja saab ettekujutuse regilaulust eri ajaperioodidel ja esitusolukordades. Väikese Hellero eestvedaja, rahvamuusikateadlane, õppejõud ja Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadur Janika Oras on koos ansambliliikmetega katsetanud erinevaid võimalusi laulude esitamist puudutava arhiivimaterjali interpreteerimiseks, et saavutada muusikaliselt huvitavat ja vanale traditsioonile lähedast tulemust.
Laulud on salvestatud 2019. aasta sügisel Võrumaal, salvestas helirežissöör Patrick Tubin McGinley. Laulusõnad ja selgitavad tekstid on veebiväljaandes nii eesti kui inglise keeles.

Ühe koostaja, Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteaduri Mari Sarve sõnul on kogumik mõeldud nii neile, kes juba tunnevad-teavad regilaulu, kui ka neile, kellele see on esimene kokkupuude meie vanima laulupärandiga. Samuti sobib väljaanne õppematerjaliks regilaulu tutvustamisel koolides ja kursustel. Kogumiku eripäraks on võimalikult eheda esituse kõrval ka see, et salvestuste kõlapilti on jäädvustatud erinevaid laulmiskeskkondi ja liikumisi. „Soovitame laule kuulata stereokõlarite või kõrvaklappidega – sel viisil tuleb salvestuste ruumilisus eriti hästi esile.“

Väljaannet esitleti 27. septembril Eesti Rahva Muuseumis ansambli Väike Hellero juubelipeol. Kontserdil astus üles rida eesti vanemasse laulutraditsiooni süvenenud ansambleid – lisaks Väikesele Hellerole Karula naase, Leigarite laulurühm, Liinatsuraq, Lummo Kati leelokoor, Maatasa, Röntyskä ja Ütsiotsõ.

Veebiväljaandega „Regilaulu lugu“ on võimalik tutvuda SIIN

 

Head Uudised GoodNews