1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Väikese printsi auhinna pälvis Taavi Tõnisson
Väikese printsi auhinna pälvis Taavi Tõnisson

Väikese printsi auhinna pälvis Taavi Tõnisson

Rahvusvahelise noore vaataja teatri päeva raames kuulutati välja Väikese printsi tunnustusauhinna laureaat. Auhind anti pidulikult üle 21. märtsil pärast „Apelsinitüdruku“ etendust lavastajale ja näitlejale Taavi Tõnissonile Eesti Noorsooteatris. Väike prints väärtustab teatritegijate tähelepanelikku, hoolivat, loominguliselt julget ja ausat suhet noorde vaatajasse.

Taavi Tõnisson on lõpetanud Viljandi Kultuuriakadeemia näitleja erialal 2003. aastal ja Venemaa riikliku teatrikunstide instituudi nukulavastaja erialal 2016. aastal.

Auhinna pälvis Taavi Tõnisson pikaajalise silmapaistva töö eest nii oma koduteatris kui väljaspool. Hinnati just pikaaegset stabiilsust ja “silmale nähtamatu teatriime” erakordset kontsentratsiooni tema loomingus. Tegu on väga hea näitleja ja tundliku lavastajaga, kes on pühendunud ihu ja hingega noore vaataja teatrile ning eriti nukuteatrile.

Taavi Tõnisson auhinda saamas (Foto Andres Roosileht) (2)
Foto: Andres Roosileht

Tõnisson on töötanud Noorsooteatris alates 2004. aastast, olnud 2013-2017 ka kunstiline juht. Selle aja jooksul on ta teinud näitlejana ligi 50 rolli, lisaks veel 13 kõrgel tasemel lavastust. Eelmist, 2022. aastat jäävad tähistama tema mastaapsed lavastused „Röövlitütar Ronja“ Noorsooteatris ja „Robin Hood“ Rakvere teatris, samuti meeldejääv peaosa Noorsooteatri visuaalteatrilavastuses „Sinel“ (lavastaja Daniil Zandberg). 2023. aasta algas võimsa lavastusega „Plekktrumm“, mida on juba nimetatud aasta üheks suuremaks teatrisündmuseks.

Taavi Tõnissoni on nomineeritud korduvalt Salme Reegi preemiale. Ta on Ants Lauteri nimelise preemia (2012) ja Kristallkingakese auhinna (2005) laureaat. Sel aastal pärjati ta Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri Auhinnaga.

Väikese printsi preemia on rahaline, auhinnaga kaasneb ka Väikese printsi skulptuur, mille autor on seekord Tallinna Rahumäe Põhikooli 7. klassi õpilane Tristan Kompus. Auhinda antakse välja alates 2022. aastast, eelmisel aastal kuulutati laureaadiks Rein Agur.

Väikese printsi auhinna annab välja Eesti professionaalseid noorele vaatajale suunatud teatreid ja teatrispetsialiste ühendav organisatsioon ASSITEJ Eesti Keskus. Laureaadi valis üksmeelselt välja viieliikmeline žürii, ASSITEJ Eesti Keskuse juhatus koosseisus Janika Johanna Koppel, Reeli Lonks, Marek Demjanov, Allan Kress ja Kaido Rannik.

Head Uudised GoodNews