1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Valdav osa kontserte on tasuta! ERSO muusikud annavad nädala jooksul erinevate koosseisudega 100 kontserti üle Eesti
Valdav osa kontserte on tasuta! ERSO muusikud annavad nädala jooksul erinevate koosseisudega 100 kontserti üle Eesti

Valdav osa kontserte on tasuta! ERSO muusikud annavad nädala jooksul erinevate koosseisudega 100 kontserti üle Eesti

Novembris astub ERSO välja oma tavapärasest keskkonnast ning annab nädala jooksul erinevate koosseisudega 100 kontserti üle Eesti. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva-aasta lõppu planeeritud kontserdireisil esinetakse taas saalides, kuhu ERSO ei ole juba pikka aega jõudnud, külastatakse ka orkestri jaoks täiesti uusi kontserdipaiku. Kontserdid toimuvad 17. kuni 23. novembrini igas maakonnas Lääne-Eesti saartest Viru-, Võru- ja Valgamaani. Kavas on midagi igale maitsele alates hõrgust kammermuusikast kuni õhtuste sümfooniakontsertideni. Valdav osa kontserte on tasuta.

“ERSO kui Eesti esindusorkestri jaoks on oluline olla olemas kõigi Eesti elanike jaoks ja sellel nädalal on tõesti kõigil huvilistel võimalik ERSO muusikute kontsertidest osa saada,“ kommenteerib ERSO juhatuse liige ja projekti algataja Kristjan Hallik. “Ühe nädala jooksul saja kontserdi andmine on ühe sümfooniaorkestri jaoks erakordne ettevõtmine, seda isegi kogu maailma kontekstis. Kolleegid teistest riikidest on imestanud, et kuidas see võimalik on, aga ERSO on nii vitaalne ja inspiratsiooni täis orkester, kes selle tõenäoliselt maailmarekordiks kujuneva saavutusega hakkama saab.“

Nädala jooksul astub üle Eesti publiku ette kokku 26 erinevat ERSO muusikute kooslust. Lisaks sümfoonia-, kammer-, keelpilli- ja barokkorkestrile esinevad sekstetid, kvintetid, kvartetid, triod ja duod. Ansamblitest kõige sagedamini ehk lausa kümnel korral astub üles ERSO brasskvintett. Kolmandik kontserte antakse erinevates õppeasutustes, sh väikestes maakoolides, ERSO muusikud esinevad Virtsu-Kuivastu praamil, Eesti kaevandusmuuseumis, Kukruse polaarmõisas, Seto talumuuseumis, Harvikeri tehases, Eesti Kunstiakadeemias jm. Täpsema kavaga saab tutvuda veebilehel: 100kontserti.erso.ee.

Kõige rohkem erinevates koosseisudes osalev muusik on tšellist Villu Vihermäe. “Minu vaatenurgast on see projekt hasarti tekitav just seepärast, et pean end jagama nelja kammerkoosseisu ja kahe orkestri vahel, mis nõuab lisaks logistilisele imele ka enda ülikiiret muusikalist ümberlülitamist nii kontserdi formaadi (kooli-, kammer- ja orkestrikontsert) kui ansambli ja muusikastiilide vahel. Parimatel päevadel on mul 3-4 kontserti 2-3 koosseisuga,“ räägib Vihermäe, kes on kaasatud ka projekti korraldusmeeskonna töösse.

Nädala lõpuks jõutakse Läti piiri äärde, kus ERSO ulatab sümboolse juube­liaasta tõrviku oma lõunanaabrile – novembris 100. sünnipäeva tähis­tavale Lätile. Turnee lõppakord kõlab Riias, kus ühel kontserdil esinevad ERSOLäti Rahvuslik Sümfooniaorkester ja Leedu Riiklik Sümfooniaorkester, kont­serdi lõpus on laval kõigi kolme Balti riigi esindusorkestrite muusikud.

Head Uudised GoodNews