1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Valijakompassiga saab määrata asukohta poliitmaastikul
Valijakompassiga saab määrata asukohta poliitmaastikul

Valijakompassiga saab määrata asukohta poliitmaastikul

1060296_54662638Tartu Ülikooli (TÜ) riigiteaduste instituut ja Eesti Rahvusringhääling (ERR) lõid koostöös valijakompassi, mille abil on kõigil huvilistel võimalus leida valimistel kandideerivate erakondade hulgast enda vaadetele lähim erakond.

Valijakompassi kasutatakse riigikogu valimistel Eestis juba teist korda. 2011. aasta valijakompassi kasutas ligikaudu 10 protsenti valijaskonnast ehk umbes 110 000 inimest.

„Kompass aitab mööda vaadata tavapärastest stereotüüpidest ning keskenduda sellele, mis on oluline igas toimivas demokraatlikus riigis – poliitika sõlmküsimustele,” rääkis valijakompassi projekti põhitäitja, TÜ riigiteaduste instituudi teadur Kristjan Vassil.

Vastates 30 poliitilisele väitele on kasutajatel võimalik määrata oma asukoht poliitilisel maastikul ning leida oma vaadetele kõige lähem erakond. „Väited katavad suure osa Eesti ühiskonnas aktuaalsetest teemadest, sealhulgas on väiteid nii maksusüsteemi, ühiskonna avatuse, naiste ja meeste võrdõiguslikkuse kui ka julgeolekupoliitika teemadel. Väitega nõustudes või mitte nõustudes arvutataksegi kattuvus erakondade vaadetega,“ rääkis TÜ teadur Mihkel Solvak.

Erakondade seisukohad leiti keeruka kodeerimisprotsessi tulemusel, kus erakondasid kodeerisid TÜ teadurid ja magistrandid. Lisaks anti erakondadele võimalus positsioneerida ennast ise 30 väite osas, kusjuures iga erakond pidi pakkuma ka allika oma positsiooni tõendamiseks.

Valijakompassi eesmärk on juhtida valijate tähelepanu ratsionaalsetele poliitikaküsimustele ning aidata positsioneerida erakondi tuginedes nende programmilistele seisukohtadele.

Valijakompass on kõigile kättesaadav aadressil valijakompass.err.ee.

Head Uudised GoodNews