1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Välisministeeriumi magistristipendiumi võitsid Anna-Liisa Merilind ja Karl Toomet
Välisministeeriumi magistristipendiumi võitsid Anna-Liisa Merilind ja Karl Toomet

Välisministeeriumi magistristipendiumi võitsid Anna-Liisa Merilind ja Karl Toomet

Välisministeeriumi magistristipendiumid võitsid Brugges asuva Euroopa Kolledži magistrant Anna-Liisa Merilind ja Tallinna Tehnikaülikooli magistrant Karl Toomet. Mõlema stipendiumi suurus on 3500 eurot.

2020. aastal loodud stipendiumi eesmärk on toetada teadustegevust Eesti välispoliitika kujundamisel ja edendamisel olulistel teemadel. Magistristipendiumit antakse välja igal aastal.

Tänavu esitati 12 avaldust Eesti magistrantidelt ülikoolides üle maailma. Valik osutus Brugges Euroopa Kolledžis õppiva Anna-Liisa Merilinnu ja Tallinna Tehnikaülikoolis õppiva Karl Toometi kasuks.

Anna-Liisa Merilinnu magistritöö on tema Euroopa Liidu diplomaatia ja Atlandi-ülese julgeoleku õpingute kulminatsioon ning käsitleb domeeniüleste ohtude tõrjumist ja nende vastu kaitsmist. Täpsemalt uuritakse töös NATO ja Euroopa Liidu koostööd hübriidohtudele reageerimisel ja küsitakse, millist rolli mängib NATO heidutus migrantide relvana kasutamise vastu.

Karl Toometi magistritöö eesmärk on uurida tehisintellekti ja autonoomsete relvasüsteemide kasutamist kriisiolukorras. Töös analüüsitakse arenguid selles vallas Venemaa Föderatsioonis ja Iisraelis ning hinnatakse neid Eesti julgeoleku seisukohast.

Mõlemad tööd tulevad kaitsmisele 2022. aastal.

  • Hindamisel võeti arvesse magistritöö kavandi taset, teema asjakohasust ja uuenduslikkust ning uuringu eeldatavat tähtsust Eesti välispoliitikaalase analüüsivõimekuse arendamisel.
  • Hindamiskomisjoni kuulusid eri valdkondade esindajad välisministeeriumist.
Head Uudised GoodNews