1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Välisminister Eva-Maria Liimets Põhja-Balti ja Visegrádi rühma välisministrite kohtumisel: tihe piirkondlik koostöö toetab meie inimesi ja majandust
Välisminister Eva-Maria Liimets Põhja-Balti ja Visegrádi rühma välisministrite kohtumisel: tihe piirkondlik koostöö toetab meie inimesi ja majandust

Välisminister Eva-Maria Liimets Põhja-Balti ja Visegrádi rühma välisministrite kohtumisel: tihe piirkondlik koostöö toetab meie inimesi ja majandust

Välisminister Eva-Maria Liimets osales 14.–15. septembril Põhjamaade ja Balti riikide (NB8) ning Visegrádi rühma (V4) välisministrite kohtumistel Soomes.

NB8 ja V4 välisministrid arutasid COVID-19 kriisi edasisi mõjusid meie riikide inimestele ja majandusele ning piirkondlikke küsimusi, nagu rohepoliitika ja usaldusväärne ühendatus. Samuti kõnelesid ministrid Arktikast ja Lääne-Balkanist. „Tõdesime kolleegidega, et terve meie piirkonna ühtlase, kestva ja uuendusliku arengu toetamiseks peame tegema tugevat regionaalset koostööd. Sellise ühise tegutsemise eesmärgiks on näiteks laiendada riikidevahelisi energia- ja transpordiühendusi ning edendada meretuuleenergiat ja ühendusvõrke,“ ütles välisminister Liimets.

Lisaks rääkisid NB8 ja V4 välisministrid Valgevenest, Atlandi-ülestest suhetest, Venemaast ja Aafrikast. „Jälgime kõik olukorda Valgevenes tähelepanelikult, sest Lukašenka režiimi hübriidrünnakud Euroopa Liidu liikmesriikide vastu tuleb tagasi tõrjuda ning need ei tohi väärata meile oluliste põhimõtete eest seismist. Korraldame oktoobri alguses ÜRO Julgeolekunõukogus ka Valgevene-teemalise Arria-formaadis kohtumise, et hoida jätkuvat tähelepanu sealse kodanikuühiskonna allasurumisel, tõsistel meediavabaduse probleemidel, poliitilisel tagakiusamisel ning inimõiguste olukorral,“ sõnas Liimets.

Samuti oluliste küsimustena peatusid Põhjamaade ja Balti riikide välisministrid Afganistanil, Hiinal, Lõuna-Kaukaasial, julgeolekul ja kliimamuutustel ning aktuaalsetel OSCE ja ÜRO teemadel.

Rääkides olukorrast Afganistanis, sõnas välisminister Liimets, et koostöö tulevase valitsusega saab olla rangelt tingimuslik ja sõltub eelkõige Talibani valmisolekust tagada kõigile riigi elanikele inimõigused ja turvaline elukeskkond. „Meie jaoks on tähtis, et humanitaarabi andmine inimestele, kes seda vajavad, jätkuks takistusteta ning seetõttu toetame Afganistani elanikke rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu,“ sõnas Liimets.

NB8 ja V4 välisministrid kohtusid sel aastal üheksandat korda. Kohtumise korraldasid NB8 koostöö tänavune koordinaator Soome ning V4 rühma praegune eesistuja Ungari.

Head Uudised GoodNews