1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Välisminister Liimets: oleme Leeduga Valgevene põhjustatud rändekriisis solidaarsed
Välisminister Liimets: oleme Leeduga Valgevene põhjustatud rändekriisis solidaarsed

Välisminister Liimets: oleme Leeduga Valgevene põhjustatud rändekriisis solidaarsed

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 12. juulil Brüsselis Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, kus avaldas Leedule solidaarsust Valgevene põhjustatud migratsioonikriisis. Euroopa Liidu välisministrid arutasid kohtumisel ka olukorda Etioopias, Afganistanis ja Lõuna-Kaukaasias ning kõnelesid uute digitehnoloogiate geopoliitikast ja Euroopa Liidu strateegilise kompassi loomisest.

Välisasjade nõukogul oli päevakajalise teemana arutlusel rändesurve Leedu-Valgevene piiril. „Avaldasin Valgevene režiimi põhjustatud migratsioonikriisis Leedule solidaarsust ja kutsusin üles kõiki Euroopa Liidu kolleege aitama kaasa selle keerulise olukorra lahendamisele, eelkõige ebaseaduslike sisserändajate tagasipöördumise korraldamisel. Samuti kinnitasin, et vajadusel toetame Leedut aruteludes Valgevene-vastaste piiravate meetmete täiendamisel,“ ütles Liimets.

Lisaks Valgevene režiimi tegevusele arutasid ELi välisministrid ka olukorda Afganistanis, Lõuna-Kaukaasias ja Etioopias. „Teeb väga murelikuks, et Tigrays jätkub konflikt, mis mõjutab lisaks Etioopiale kogu regiooni stabiilsust ja lubamatu on tsiviilisikute kannatamine vägivalla all. Seetõttu rõhutasin nõukogul, et osalistel tuleb kiiremas korras leida poliitiline lahendus,“ ütles Liimets.

ELi välisministrid arutasid veel uute digitehnoloogiate geopoliitikat, et Euroopa Liit koos USAga säilitaks nende arengus rahvusvahelisel areenil konkurentsivõimelise positsiooni. Samuti vahetati mõtteid Euroopa Liidu strateegilise kompassi loomise protsessist.

Uute digitehnoloogiate puhul rõhutas Liimets ELi ja NATO koostöö tähtsust, et tagada suurem ja otstarbekam rahastus uute tehnoloogiate arendamisel ja kasutusele võtmisel ning et vältida liigset reguleerimist. „Kuna uusi tehnoloogiaid kasutatakse geopoliitiliste ambitsioonide teostamiseks, siis seisame ka tehnoloogiate vastutustundliku kasutuse eest ja toetame selleks vajalike standardite loomist, mis aitaksid tugevdada meie julgeolekut,“ tõi Liimets veel välja.

Ka ELi strateegilise kompassi protsessis on välisministri sõnul tähtis tugevdada koostööd NATO ja teiste strateegiliste partneritega. „Strateegiline kompass on väga hea võimalus ühildada arusaamu ühistest väljakutsetest ja seada eesmärke, et suurendada ELi tegutsemisvõimet ja kaalukust rahvusvahelistes suhetes,“ lisas Liimets.

Välisasjade nõukogu kiitis täna heaks ka 2014. aastal kehtestatud sanktsioonide pikendamise Venemaa vastu veel kuue kuu võrra, kuni 31. jaanuarini 2022. Relvaembargo ja piirangud finants- ja energiasektoris ning kahesuguse kasutusega kaupade valdkonnas kehtestati, et reageerida Venemaa destabiliseerivale tegevusele Ukrainas. Lähemalt saab Venemaa-vastaste majandussanktsioonide kohta lugeda siit.

Head Uudised GoodNews