1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Välisminister Reinsalu kohtub täna Euroopa Liidu välisministritega Brüsselis
Välisminister Reinsalu kohtub täna Euroopa Liidu välisministritega Brüsselis

Välisminister Reinsalu kohtub täna Euroopa Liidu välisministritega Brüsselis

Välisminister Urmas Reinsalu viibib täna, 17. veebruaril Brüsselis, kus ta osaleb Euroopa Liidu välisasjade nõukogul.

Välisasjade nõukogus keskendutakse sel korral Euroopa Liidu suhetele nii Aafrika Liidu kui ka Indiaga ja olukorrale Liibüas. Päevakajaliste teemade hulgas arutatakse ka olukorda Lähis-Idas ja Saheli regioonis. Seejärel toimub Euroopa Liidu välisministrite töölõuna India välisministri dr Subrahmanyam Jaishankariga.

Reinsalu sõnul on oluline arutada kolleegidega Lähis-Ida rahuprotsessi ning Euroopa Liidu ja USA koostööd erinevate osapoolte ühise laua taha toomisel.

Teiste päevakorra punktide osas rõhutas välisminister, et tugev ja avatud partnerlus India ja Aafrika riikidega on terve Euroopa Liidu ning meie ettevõtjate ja julgeoleku huvides. “Näiteks näeb Eesti lisaks üha suuremale äripotentsiaalile olulisena koostööd Aafrika riikidega ebaseadusliku rände tõkestamise küsimustes,“ sõnas Reinsalu.

Välisministri sõnul jälgib Eesti tähelepanelikult olukorda Saheli regioonis ja Liibüas. „Eestlased aitavad Saheli regioonis võidelda terrorismiga nii prantslaste juhitud operatsiooni Barkhane kui ka ÜRO ja Euroopa Liidu missioonide kaudu. Liibüa teemal toetas Eesti ÜRO Julgeolekunõukogus alles eelmisel nädalal resolutsiooni, et aidata vähendada väliste osalejate sekkumist kohapeal,“ ütles Reinsalu. Tema sõnul on jätkuvalt oluline Euroopa Liidu toetus Liibüa konfliktile lahenduse leidmisel, mille keskmes peab olema ÜRO juhitud poliitiline protsess.

Pärastlõunal osaleb minister Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni korraldatud Albaania doonorite konverentsil, mida korraldatakse 2019. aasta novembri lõpus Albaaniat tabanud maavärina järgsete ülesehitustööde toetuseks. Samuti osaleb välisminister erakorralisel üldasjade nõukogul Euroopa Liidu mitmeaastase finantsraamistiku (MFF) teemal.

Õhtul võtab välisminister osa Eesti Vabariigi 102. aastapäevale pühendatud vastuvõtust diplomaatilisele korpusele, mida korraldavad Eesti saatkond Brüsselis ja alaline esindus Euroopa Liidu juures.

Head Uudised GoodNews