1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Välisminister Urmas Reinsalu sõnul peab rahuprotsess jääma Afganistani inimeste endi omaks ja juhitavaks
Välisminister Urmas Reinsalu sõnul peab rahuprotsess jääma Afganistani inimeste endi omaks ja juhitavaks

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul peab rahuprotsess jääma Afganistani inimeste endi omaks ja juhitavaks

20. novembril kell 16 (Eesti aja järgi) toimub Eesti eestvedamisel ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlik kõrgetasemeline virtuaalistung teemal „Kuidas saab ÜRO Julgeolekunõukogu toetada Afganistani rahuprotsessi“.

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul peab rahuprotsess jääma Afganistani inimeste endi omaks ja juhitavaks. Kuna ÜRO Julgeolekunõukogul on vastutus vägivaldsete konfliktide ja sõja ennetuses, püütakse sellel kohtumisel leida võimalusi, kuidas Julgeolekunõukogu liikmed ja rahvusvaheline üldsus laiemalt saaksid toetada Afganistani rahuläbirääkimisi ning tagada sõjajärgse rahu ja stabiilsuse säilimine Afganistanis.

„12. septembril alanud rahukõnelused on oluline samm selle suunas, et lõpetada kümnendeid väldanud konflikt. Ometi pole rahu Afganistanis kaugeltki veel tagatud. Vägivalla tase on viimaste aastate kõrgeim ning paljud ohvritest on tsiviilisikud. Eriti mõjutab olukord naisi ja lapsi,“ ütles Reinsalu.

Oluline on sisse seada püsiv relvarahu ning jõuda poliitilise lahenduseni, mis kindlustaks viimase 19 aasta jooksul tehtud edusammude säilimise, sealhulgas õigusriigi püsimise ja inimõiguste tagamise kõikidele Afganistani inimestele.

Reinsalu tõi välja, et Eestil on Afganistaniga pikk kogemus ning ka ÜRO Julgeolekunõukogus soovib Eesti aidata kaasa rahukõneluste õnnestumisele ja rahu tagamisele sõjajärgses Afganistanis.

Julgeolekunõukogu kohtumine on oluline võimalus koguda Afganistanis toimuvale rahvusvahelist tähelepanu seoses Dohas alanud rahuprotsessiga ning eeloleva doonorkonverentsiga Genfis.

Ürituse peakõneleja on Afganistani president Mohammad Ashraf Ghani ja avasõnad lausub Afganistani välisminister Mohammed Haneef Atmar. Samuti esinevad ÜRO eriesindaja Afganistanis Deborah Lyons, vabariikliku läbirääkimismeeskonna liige ja Afganistani Punase Poolkuu Seltsi juhatuse liige Fatima Gailani ning mõttekoja International Crisis Group Aasia direktor Laurel Miller. Kohtumist juhib välisminister Urmas Reinsalu.

Ürituse kaaskorraldajad on ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed Saksamaa ja Indoneesia, samuti Afganistan, Katar, Norra ja Soome. Istungil võivad võtta sõna kaaskorraldajad, Julgeolekunõukogu liikmesriigid ning 2021. aastal alustavad Julgeolekunõukogu valitud liikmed.

Kõik huvilised saavad üritust jälgida välisministeeriumi Youtube’i ja Facebooki kanalite vahendusel.

Head Uudised GoodNews