1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Välisminister: Voldemar Pätsi teenetemärkide jõudmine Eestisse on kummardus tervele põlvkonnale
Välisminister: Voldemar Pätsi teenetemärkide jõudmine Eestisse on kummardus tervele põlvkonnale

Välisminister: Voldemar Pätsi teenetemärkide jõudmine Eestisse on kummardus tervele põlvkonnale

Reedel Eesti Ajaloomuuseumis toimunud pidulikul tseremoonial annetas perekond Jürvetson Ajaloomuuseumile Voldemar Pätsile kuulunud aurahad. Üleandmistseremoonial tänas välisminister Eesti kunsti- ja ühiskonnategelase Voldemar Pätsi järeltulijaid selle väärtusliku ja sümboolse annetuse eest.

„Eestlaste saatus pole olnud lihtne. Voldemar Pätsi osaks langes pagendus. On sümboolne, et tükk tema pärandist jõudis võõrsilt tagasi sinna, kuhu see kuulub – koju Eestisse,” ütles välisminister. „See on diskreetne kummardus tervele põlvkonnale ja austuseavaldus ühele Eesti omariikluse loos erakordset rolli omavale perekonnale. Välisministeeriumil on hea meel, et saime meie San Fransisco peakonsulaadi abiga toetada killukese Eesti ajaloo jõudmist tagasi kodumaa pinnale.“

Välisminister tänas oma kõnes neid, kes tegid võimalikuks Voldemar Pätsi teenetemärkide jõudmise Eesti Ajaloomuuseumi varamusse – Voldemar Pätsi järeltulijaid perekond Jürvetsoni, Trivimi Vellistet, Eesti Ajaloomuuseumi ja Eesti peakonsulaati San Franciscos.

  • Eesti Ajaloomuuseumi kogusse jõudnud üle 30 Konstantin Pätsi vennale Voldemar Pätsile kuulunud teenetemärgi, medali ja muu aumärgi seas on Pätsile omistatud aurahasid ühiskondlikku tegevuse eest nii Eestis kui ka väliseesti kogukonnas, samuti märke, millega teda on tunnustatud teiste riikide poolt või mida ta on ise kogunud.
  • Aurahad annetas Ajaloomuuseumile Voldemar Pätsi lapselapse Tõnu Jürvetsoni abikaasa Tiiu Jürvetson.
  • Väärtuslik kollektsioon jõudis Eestisse Välisministeeriumi vahendusel.
Head Uudised GoodNews