1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Valitsus andis täna riigikogule üle 2020. aasta riigieelarve
Valitsus andis täna riigikogule üle 2020. aasta riigieelarve

Valitsus andis täna riigikogule üle 2020. aasta riigieelarve

Valitsus andis täna riigikogule üle 2020. aasta riigieelarve, mis pöörab suurt tähelepanu Eesti elu ja inimeste kitsaskohtadele.

Üheks peamiseks eesmärgiks on vähendada sotsiaalset ebavõrdsust ja parandada eakate toimetulekut, ütles täna kõnes riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu.

Riigikogu rahanduskomisjoni liikme sõnul panustab valitsus märkimisväärselt riigipalgaliste töötajate palgafondi. „Päästjate ja politseinike palgatõusuks on 2020. aasta eelarves ettenähtud 7 miljonit eurot, sotsiaaltöötajate ja kultuuri- ja spordi valdkondade töötajate palgatõusuks rohkem kui 3 miljonit eurot. Selleks, et lasteaiaõpetajate keskmine palk oleks samal tasemel kooliõpetajate miinimumpalgaga, saavad omavalitsused riigilt 15 miljonit eurot toetust,“ lisas Sarapuu.

Haigekassa eelarve suureneb 2020. aastal ligi 140 miljoni euro võrra. Ligi 25 miljonit eurot kasvab riigieelarve eraldis mittetöötavate vanaduspensionäride eest. „Ühes sellega suurendatakse tervishoiutöötajate sissetulekuid. See on oluline, et neil jätkuks motivatsiooni nii olulises ja raskes valdkonnas töötamiseks,“ märkis Sarapuu.

2020. aasta riigieelarve kulude maht on 11,6 ja tulude maht 11,8 miljardit eurot. Võrreldes 2019. aastaga kasvavad kulutused ligikaudu 240 miljonit eurot ja tulud 760 miljonit eurot. Valitsussektori võlakoormus väheneb: kui 2019. aastal oli võlakoormus 8,8 protsenti SKP-st, siis 2020. aastal moodustab see näitaja 8 protsenti.

Head Uudised GoodNews