1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Valitsus toetas ettepanekut koostada uus energiamajanduse arengukava
Valitsus toetas ettepanekut koostada uus energiamajanduse arengukava

Valitsus toetas ettepanekut koostada uus energiamajanduse arengukava

Valitsus kiitis heaks majandus- ja taristuminister Taavi Aasa ettepaneku koostada energiamajanduse arengukava aastani 2035, mis seab fookusesse kohaliku taastuvenergiatootmise ja energiatõhususe suurenemise, tagades samas Eesti energiajulgeoleku.

„Eesti ja Euroopa Liidu energia- ja kliimapoliitika on muutunud järjest ambitsioonikamaks, mistõttu tuleb seni tehtud plaanid kriitilise pilguga üle vaadata,“ ütles minister Aas. „Oluline on kindlustada, et ka tulevikus oleksid tagatud vajalikud investeeringud, oskused ja pädevused, tänu millele saab tagada Eesti energiajulgeoleku ja energiatõhususe ning viia energiamajandus üle taastuvatele energiaallikatele.“

Minister märkis, et ka praegu kehtiv energiamajanduse arengukava suunab meid puhtama energiatootmise poole, kuid see on ajale jalgu jäämas. „Kliimaneutraalsuse saavutamise sihte on viimastel aastatel tugevalt korrigeeritud, mistõttu peame tegema seniseid fookustegevusi veelgi kiiremini ja rohkem,“ sõnas Aas. „Taastuvenergia 2020. aasta eesmärgiks oli seatud, et taastuvenergia moodustab Eesti summaarses lõpptarbimises vähemalt 25 protsenti ja selle me küll ületasime varuga, kuid 2035. aasta eesmärgiks on seatud vähemalt 55 protsenti, mistõttu peame lähiaastatel roheenergia osakaalu oluliselt suurendama. Ja seda kõigis valdkondades – nii elektritootmises, transpordis kui ka soojusmajanduses.“

Energiamajanduse arengukava aastani 2035 (ENMAK 2035) hakkab sisaldama energiatootmise ja -tarnimisega ning energiatõhususe suurendamisega seotud tegevusi. Võrreldes kehtiva arengukavaga adresseeritakse ENMAK 2035 koostamisel rohkem regionaalset vaadet ja kohalike omavalitsuste võimalikku panust energeetika eesmärkide saavutamisel. Vastuseid otsitakse küsimustele, kuidas täita taastuvenergia eesmärke, kuidas kasutada täielikult ära kohaliku energiatootmise potentsiaali ning tagada energiajulgeolek, kas ja milliseid meetmeid on vaja põlevkivist loobumisel, kuidas vähendada majanduskasvu kontekstis riigi energiatarbimist ning parandada energiatõhususe investeeringute tasuvust.

Arengukava hõlmab perioodi aastast 2025 kuni 2035, visiooniga aastani 2050. See lähtub maikuus riigikogu poolt heaks kiidetud strateegiast „Eesti 2035“ ja selle ambitsioonist jõuda energiajulgeoleku tagamiseni Eestis just kliimaneutraalse energia tootmisega. Arengukava koostatakse seotud ministeeriumide ning energiamajanduse huvirühmade koostöös.

Head Uudised GoodNews