1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vene kultuuri linnafestivali 9Ѣ FEST kirjanduskonkursi võitja on Evelina Koop
Vene kultuuri linnafestivali 9Ѣ FEST kirjanduskonkursi võitja on Evelina Koop

Vene kultuuri linnafestivali 9Ѣ FEST kirjanduskonkursi võitja on Evelina Koop

Tallinna linn ja Vene teater korraldasid vene kultuuri linnafestivali 9Ѣ FEST raames õpilastele mõeldud kirjanduskonkursi „Luule ja proosa räägivad igas keeles“, mille võitjateks osutusid kolm Narva Keeltelütseumi õpilast.

Konkursi idee oli pakkuda noortele võimalust osaleda omanäolises kirjandus-teatri eksperimendis. Esmalt tuli osalejatel valida kirjanik või luuletaja – kas kaasaegne autor või klassik –, kelle looming on seotud Tallinnaga ning kelle teosed on ilmunud kas eesti või vene keeles. Seejärel oli vaja saata konkursile videosalvestus luuletusega või proosapalaga, mis on ilmunud lugeja õpitavas võõrkeeles.

Žüriisse kuulusid Eesti Draamateatri näitleja Martin Veinmann, teatri- ja filminäitleja Laine Mägi, Vene teatri tantsija, koreograaf ja tantsuõpetaja Anna Sergejeva ning Vene teatri näitlejad Viktor Marvin ja Daniil Zandberg.

„Tallinnaga on seotud väga palju maailmakuulsaid luuletajaid ja kirjanikke, kelle looming on tõlgitud eesti või vene keelest teistesse maailmakeeltesse. Meil on hea meel, et õpilased võtsid meie väljakutse vastu ning esitasid oma konkursitöid. Kuigi konkursile on laekunud vaid 15 tööd, olid need kõik nii väärtuslikud, et žüriil oli raske valikuid teha. Teise vooru pääses kokku kümme osalejat, kellest finaali jõudis kolm,“ ütles Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev.

„Mulle väga meeldis osalejate tase, samuti hoolikalt valitud kirjandus – neid etlusi oli tore vaadata ja kuulata. Tänapäevane uudiste edastamise formaat ei eelda paraku analüütilist võimet, küll aga aitab lugemine kaasa aju parimale funktsioneerimisele, arendab fantaasiat ja harjutab kriitilist mõtlemist. Kõik see on noortele oluline. Loodan, et sellised konkursid toetavad noorte huvi kvaliteetse kirjanduse vastu ning teevad lugemisest hea harjumuse,“ ütles žürii liige, Vene teatri näitleja ja lavastaja Daniil Zandberg.

Konkursile laekus töid nii Tallinnast kui ka Narvast. Finaali jõudsid aga kolm Narva esindajat, kõik on Narva Keeltelütseumi 11. klassi õpilased.

Konkursi võitja on Evelina Koop, 2. koha saavutas Anna-Liis Kaup ning 3. koha Anastassia Devadze.

Konkursi „Luule ja proosa räägivad igas keeles“ peaauhinnaks on tahvelarvuti, ergutusauhinnaks e-luger. Kolmanda koha saanud võistlustöö autorile kingib linn meene.

Head Uudised GoodNews