1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Vene Teatris esietendub lavastusprojekt “Valgevene 2020”
Vene Teatris esietendub lavastusprojekt “Valgevene 2020”

Vene Teatris esietendub lavastusprojekt “Valgevene 2020”

9. augustil esietendub Vene Teatri väikesel laval Artjom Garejevi ja Viktor Marvini lavastusprojekt “Valgevene 2020”, mis põhineb Valgevene dramaturgi Andrei Kureitšiki näidendil “Solvatud. Valgevenemaa”.

Esietendus on otseselt seotud resonantsi esile kutsunud Valgevene presidendivalimiste aastapäevaga. Etendus asetab teatrikülastaja kriitilise olukorra keskmesse, viies ta Tallinna südalinnast otse 2020. aasta Minski sündmuste keerisesse.

Lavalugu kujutab endast kahe reaalsuse sünteesi: ühelt poolt dokumentaalne ja teiselt kunstiline tasand, kus väljamõeldud süžeeliinid sulanduvad tihedalt reaalselt aset leidnud sündmustega. Kuigi näidend on kirjutatud n-ö kuumadel jälgedel, pakuvad projekti autorid publikule võimalust vaadata 2020. aasta augustis Valgevenes toimunud sündmustele teatud ajaliselt distantsilt.

Etendus algab hetkest, kui vaataja siseneb teatrimajja. Publik satub erinevate installatsioonide mõjuvälja, mis visuaalselt vahendab näidendiga seotud hetki, emotsioone ja vahetuid sündmusi, mis Valgevenes viimaste presidendivalimiste ajal aset leidsid. Lavastuse järgmine osa toimub Vene Teatri väikeses saalis täielikus pimeduses, kus tehnoloogiliste võimaluste ja ruumilise heli efekti abil luuakse vahetu kohaloleku tunnetus. Vaatajal on unikaalne võimalus “kuulata Valgevenemaad” ja luua enda ettekujutuses oma versioon sellest lavastusest.

Kõigest 2,5 kuud pärast näidendi ilmumist oli seda mängitud üle 100 korra 71 erineval laval ja rohkem kui 20 riigis – Leedus, Lätis, Poolas, Ukrainas, Venemaal, Rootsis, Suurbritannias, Hollandis, Ungaris, Hongkongis. Ainuüksi Ameerika Ühendriikides esitati antud teksti esimese kahe kuu jooksul rohkem kui 30 teatrilaval.

Nüüd jõuab näidend esimest korda Eesti teatrilavale ja see on esimest korda tõlgitud ka eesti keelde. Tükki mängitakse 9.-13. augustini. Osades Natalja Dõmtšenko, Viktor Marvin, Marika Otsa, Alexandr Domowoy ja Deniss Volkov.

Head Uudised GoodNews
tags: