1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Vereta Jahi võitis Jarek Jõepera jäneseportree
Vereta Jahi võitis Jarek Jõepera jäneseportree

Vereta Jahi võitis Jarek Jõepera jäneseportree

Vereta Jahi võidutöö - jänes Foto: Jarek Jõepera
Vereta Jahi võidutöö – jänes
Foto: Jarek Jõepera

Loodusfotovõistluse Vereta Jaht tänavuseks parimaks tabamuseks kuulutati Jarek Jõepera  foto vihmas kihutavast jänesest. Lustivate jäneste ja teiste looma- ja linnufotodega Eesti parimatelt loodusfotograafilt saab tutvuda näitusel RMK majas Toompuiestee 24, Tallinn.

Võidutöö sündi meenutab Jarek Jõepera nii: „Olin juba üle kahe tunni põlluservas jäneseid jälginud ja tundsin, et mu selgroog pole juba väga ammu nii hästi teistpidi paindunud. Viimane tund oli sadanud vihma, suurem trall oli selleks hetkeks lõppenud ning kõik märgade särkidega jänesed ajasid erinevates põlluservades omi asju. Neist üks julgem tuli nüüd vaatama kahtlast kogu, kes oli juba tükk aega liikumatult lebanud. Kui tihti seda ikka juhtub, et saab vaadata inimesele ülalt alla?“

Vereta Jahi meistriks kuulutatud Jarek Jõepera on selle tiitli fotovõistluse 18-aastase ajaloo jooksul võitnud ka varem, 2002. aastal ning ka siis tõi tunnustuse jänesefoto. Jarek Jõepera sai auhinnaks võistluse rändkarika ehk sarvilise viikingimütsi ning kingi Overallilt, tema fotod tunnistati ka kahe eriauhinna vääriliseks.

Vereta Jahi peakorraldaja Tiit Hundi sõnul valitakse igal aastal ka jahi saakloom. „Sel aastal oli selleks aasta loom metssiga, kes oli meie jahiloom ka aastal 2000. Siis oli metssigu Eestis poole vähem ning fotograafid ei saanud kolme päeva jooksul täbaral kombel pildile ühtegi metssiga,“ meenutas Tiit Hunt. Tänavu oli fotograafidel õnne rohkem, metssigade pilte laekus žüriile kümmekond ning kaks neist said ka eriauhinna.

Eriauhinna said:

  • RMK auhind – Jarek Jõepera foto võilille nosivast metskitsest
  • ajakirja Eesti Jahimees ja Eesti Jahimeeste Seltsi auhind – Jarek Jõepera foto halljäneste salgast
  • ajakirja Eesti Loodus auhind – Tõnis Haameri foto kahest graatsilisest metskitsest
  • ajakirja Eesti Mets auhind – Egert Tavita foto metsseast
  • Jägermeisteri auhind – Olavi Hiiemäe foto mõtlikust mägrast
  • Looduse Omnibussi auhind – Arne Aderi foto kavalast rebasest
  • ee auhind – Meelis Suurkaevu foto leevikesest
  • NOR-EST WOOD ASi auhind – Olavi Hiiemäe foto metssigadest põrsastega
  • hotell Pesa auhind – Tõnu Nooritsa foto pardipoegadest
  • ajakirja Loodusesõber auhind – Ingmar Muusikuse foto uhkes poosis tedrekukest
  • ajakirja Horisont auhind – Hendrik Relve foto sookurepaarist sookasemetsas

XVIII Vereta Jahti peeti 22.-24. mail 2015 Simisalus, Põhja-Kõrvemaal. RMK ja Overalli korraldatavast fotojahist võttis tänavu osa 41 fotograafi. Tegemist on Eesti vanima loodusfotovõistlusega.

Vereta Jaht on pärisjahile sarnanev jaht, kus relvadeks fotokaamerad, laskemoonaks mälukaardid ning jahisaagiks hulgaliselt looma- ja looduspilte. Ei ühtegi pauku, ainult vaiksed kaameraklõpsud. Vereta Jahi eesmärgiks on iseloomustada piltide kaudu piirkonna maastikke ja selle asukaid.

Näitus Vereta Jahi parimatest piltidest on RMK majas (Toompuiestee 24, Tallinn) avatud esmaspäevast reedeni kell 9-18. Näitus on üleval kuni 11. detsembrini 2015. Näitusel olevad pildid on prinditud Overallis: printer Canon IPF 8400 ja Tecco paber Pearl Gloss Super PPG 250.

Vaata galeriid auhinnatud töödest!

Head Uudised GoodNews