1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Dr Lilian Lääts soovitab maske kanda: jah, see on ebamugav, aga mitte mingit hapnikupuudust nendest ei teki
VIDEO I Dr Lilian Lääts soovitab maske kanda: jah, see on ebamugav, aga mitte mingit hapnikupuudust nendest ei teki

VIDEO I Dr Lilian Lääts soovitab maske kanda: jah, see on ebamugav, aga mitte mingit hapnikupuudust nendest ei teki

Selgitame, miks maski kandmine päästab elusid, mitte ei tekita ajukahjustust nagu arvavad maskivastased. Maskide kandmine on alates esmaspäevast tungivalt soovituslik, seda ühistranspordis, poes, kinos, kontserdi- ja teatrisaalis. Ometi on näha, et väga paljud inimesed ei võta seda soovitust tõsiselt. “Duublis” on külas Põhja-Eesti Regionaalhaigla kiirabiosakonna juhataja dr Lilian Lääts.

Miks ikkagi inimesed keelduvad maske kandmast? Lilian leiab, et selle taga on lihtne ja tegelikult põhjendamatu hirm. “Arvatakse, et tekitab ajukahjustust, ebamugav, kallid, pole teaduslikult tõestatud. Tegelikult kehtib lihtne talupoja loogika – kui aevastad, kaitseb mask piiskade levimise eest. Mask kaitseb nii sind kui ka teisi,” selgitab ta.

Liisil on seljas kõige kõrgema turvalisuse tagamiseks mõeldud kostüüm koos prillide ja maskiga, ent hapnikutase on tal kõrge ja häält on kuulda. Lilian selgitab, et mask on tõesti võib-olla ebamugav, aga kardetud hapnikupuudust neist kindlasti ei teki ja neid tuleks kanda ka rääkides.

Kui palju on aga neid, kes jätkuvalt koroonaviirusesse ei usu? “Kui inimene on ikkagi haigestunud ja on ka positiivse tulemuse saanud, nad usuvad. Ei usu need, kes pole kokku puutunud,” räägib Lilian.

Koroonale niipea veel lõppu ei paista ja Lilian kardab, et ühel hetkel hakkab ka kannatama plaaniline ravi, kui haiglad on liigselt hõivatud koroonapatsientidega. Küll aga käitus Eesti esimese laine ajal edukalt ja hullem suudeti ära hoida, tõdeb ta.

Head Uudised GoodNews