1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. VIDEO I Keskkonnaminister Tõnis Mölder: mida rohkem oleme ümbritsetud elurikaste ökosüsteemidega, seda paremad lood on meil toidu, loodusvarade, puhta vee ja õhuga
VIDEO I Keskkonnaminister Tõnis Mölder: mida rohkem oleme ümbritsetud elurikaste ökosüsteemidega, seda paremad lood on meil toidu, loodusvarade, puhta vee ja õhuga

VIDEO I Keskkonnaminister Tõnis Mölder: mida rohkem oleme ümbritsetud elurikaste ökosüsteemidega, seda paremad lood on meil toidu, loodusvarade, puhta vee ja õhuga

Tänase ülemaailmse keskkonnapäeva puhul läks keskkonnaminister Tõnis Mölder Peipsi järvele mitte kala püüdma, vaid kalale appi. Tema sõnul jääks looma- ja taimeliikide päästmine poolikuks, kui me ei suudaks hoida nende elupaiku.

„Meie töö on täna aga tragida ehk koristada Peipsi järve vetesügavustesse kaotatud kalavõrkudest. Peipsi on Euroopa kõige suurem piiriülene järv ja üks maailma parimaid kalajärvi,“ lausus minister.

„Eestis me taastame poollooduslikke kooslusi, soid ja soometsasid ning kaevandusalasid ja siseveekogusid. Kui veekogu ületab riigipiire, saab seda kaitsta vaid riikide tihedas koostöös,“ lisas ta.

Et hõlbustada rahvusvahelist piiriveekogude alalist koostööd, kogunevad Eesti kutsel maailma ministrid selle aasta sügisel veekonventsiooni osapoolte kohtumisele. Eesmärk on edendada ühiste veevarude säästvat majandamist, säästva arengu eesmärkide elluviimist, konfliktide ennetamist ning rahu ja piirkondliku integratsiooni edendamist.

Mölder tänab maailma keskkonnapäeva puhul teadlasi, projektijuhte, vabatahtlikke ja kõiki teisi, kes toetavad oma teadmiste, oskuste ja abiga piiriveekogusid.

„Mida rohkem oleme ümbritsetud elurikaste ökosüsteemidega, seda paremad lood on meil toidu, loodusvarade, puhta vee ja õhuga,“ märkis minister kokkuvõtteks.

Tänase ülemaailmse keskkonnapäevaga annab ÜRO avalöögi ökosüsteemide taastamise aastakümnele.

Ülemaailmset keskkonnapäeva peetakse 5. juunil alates 1974. aastast, et juhtida valitsuste, ettevõtete ja kodanike tähelepanu pakilistele keskkonnaprobleemidele.

Head Uudised GoodNews