1. Avaleht
  2. Haridus
  3. VIDEO I Mainor korraldas koostöös Towsoni ja Banja Luka ülikoolidega ettevõtlushariduse seminari
VIDEO I Mainor korraldas koostöös Towsoni ja Banja Luka ülikoolidega ettevõtlushariduse seminari

VIDEO I Mainor korraldas koostöös Towsoni ja Banja Luka ülikoolidega ettevõtlushariduse seminari

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor (EEK Mainor) sõlmis koostöömemorandumi maineka Towsoni Ülikooliga, mille raames kavandatakse lähiaastatel mitmeid õppejõude ja üliõpilasi hõlmavaid ühisprojekte ning teadmistesiiret.

USA-s Marylandi osariigis asuv Towson on 155 tegevusaastaga kasvanud kõrgelt hinnatud õppeasutuseks. US News & World Report paigutas Towsoni värskes avalike ülikoolide pingerivis saja parema hulka. Erinevaid tunnustusi on jaganud ka Forbes, Wall Street Journal, Money ja teised väljaanded.

„USA kui kõrghariduse Meka ülikooliga koostöö alustamine omab meie arenguloos kahtlemata märgilist tähendust. Towsoni ja meid liidab kirg ettevõtluse vastu. Mõlema vahetus läheduses asub ärilinnak, mille ettevõtetega tehakse tihedat koostööd. Senine suhtlus on loonud usu, et nii koolid kui ka nende õppejõud ja üliõpilased saavad plaanitavatest ühistegevustest rohkelt uusi teadmisi ja rahvusvahelisi kogemusi,“ sõnas EEK Mainori rektor Mait Rungi.

Ta tõstis esile Towsoni kooli presidendi Kim Schatzeli rolli ja isiksust: “Ta on valitud Marylandi osariigi mõjukamate naiste ja arvamusliidrite hulka ning juhib väga suurt õppeasutust. Hoolimata sellest kujunes koostöö planeerimine avatuks ja sisult konstruktiivseks.”

Memorandum näeb ette teaduskoostööd, seminaride ja häkatonide korraldamist, külastusi, aga ka üliõpilastele suhtlusvõrgustike ja praktikavõimaluste loomist. Kavandamisel on projekt, mille raames saavad mõlema kooli õppejõud ja üliõpilased Ülemiste City ettevõtete juures lahendada erinevaid väljakutseid ja aidata kaasa uute toodete ja teenuste arendamisele.

Eesti märksõnad: “ükssarvikutevabrik” ja praktikute kaasamine

Värske koostöö esimese viljana toimus virtuaalseminar, kus EEK Mainori, Towsoni ja samuti projektis osaleva Banja Luka Ülikooli esindajad jagasid mõtteid, kuidas lähenetakse ettevõtlusharidusele akadeemiliste, sotsiaalsete ja partnerlusprogrammide kaudu.

Ühtse ja läbiva sõnumina jäi kõlama, et võtmekohaks kujuneb aina enam õppe ühendamine reaalse maailmaga ehk erinevate praktikatega.

„Elu tunneb ridamisi näiteid, kus ülikoolid on jäänud oma mulli kinni. Seepärast oleme valinud teadliku suuna, et 90% meie lektoritest on praktikud. Samuti otsime järjepidevalt Ülemiste Cityst ettevõtteid, kellega teha otsekoostööd,“ kirjeldas pikaajaline ärijuht ja EEK Mainoris loovust ja juhtimist õpetav Elari Tamm. „Oluline on inspireeriva keskkonna loomine. Tänaseks on linnakus üle 500 ettevõtte, aina uued iduettevõtted tahavad siia tulla ja me ei häbene Ülemiste Cityt nimetada Baltimaade Silicon Valleyks.“

Kaaslektorites tekitas positiivset elevust majandusdoktor Elina Kallas, kui ta lausus, et „fookus on ettevõtete ja innovatsiooni loomisel ning visioon ja väljakutse kasvada ükssarvikutevabrikuks“. Praegu Harvardi Ülikoolis uurimisteadlasena tegutsev Kallas tõdes, et tunneb USA-s suuremat vabadust, ent rõhutas samas, et ettevõtlus on Eestis soositud.

„Ettevõtlus on õpitav oskus. Igaüks võib olla ettevõtja. Meie tudengid on pärit erinevatest riikidest, neil on väga erinev taust, aga oleme kogenud, et kõige edukamad on valdkonnaülesed meeskonnad. Soovime, et nad üksteiselt pidevalt õpiks. Pleme veendunud, et sellel on tohutu positiivne mõju haridusele,“ märkis EEK Mainori külalislektor Kallas.

Diskussioone juhtinud Towsoni ettevõtlusjuht Patrick McQuown tõi välja, milliste mõjudega tuleb USA-s ka hariduse edendamisel arvestada. „Oleme immigrantide maa ja suuremad edulood, näiteks Google, pärinevad just neilt. Samuti peame pidevalt silmas pidama, et kõik on politiseeritud – isegi see, kas valida Coke või Pepsi,“ ütles ta.

Banja Luka majandusprofessor Jovo Ateljevic kirjeldas aga, kuivõrd takistab Bosnia ja Hertsegoviinas „endiselt vohav postsotsialistlik bürokraatia ettevõtluse teket ja soodustab helgemate peade riigist lahkumist“.

Head Uudised GoodNews