1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Mihhail Kõlvart: meie vastutusest ei loobu ja mänge mängima ei hakka
VIDEO I Mihhail Kõlvart: meie vastutusest ei loobu ja mänge mängima ei hakka

VIDEO I Mihhail Kõlvart: meie vastutusest ei loobu ja mänge mängima ei hakka

“Suuremas plaanis läheb elu edasi ja kõik need lubadused, mis meie poolt on antud ja kõik projektid, mis on algatatud, peavad edasi minema,” ütles linnapea Mihhail Kõlvart TTV-le antud usutluses, vahendas Pealinn.

Valimised on nüüd läbi ja iga minut tuleb uusi uudiseid ja nagu me just ka sotsidelt kuulsime, siis Keskerakonnal tuleb nüüd hakata võimukõnelusi pidama. Kuidas te kirjeldaksite tänast poliitilist õhkkonda?

Tõepoolest, olukord muutub väga kiiresti, sest veel mõni päev tagasi kuulutasid kõik erakonnad välja ja pidevalt seda ka kordasid, et peamiseks probleemiks Tallinna linnas on Keskerakond ja nende eesmärk on Keskerakonna kukutamine. Ja praegu, kui tegelikult valija andis selleks ka mandaadi, andsime me signaali, et see peakski olema esimene ring. Kõik erakonnad peavadki omavahel kokku leppima, et just neid muutusi ja enda lubadusi tuleb ellu viia. Nüüd tuleb välja, et ikkagi on teised plaanid. Aga meie vastutusest loomulikult ei loobu ja ei soovi ka mänge mängida. Kui tõepoolest otsus või olukord on praegu selline, see et ikkagi nad omavahel kokku leppida ei saa, siis loomulikult me oleme valmis seda initsiatiivi võtma.

Mida paljuräägitud Keskerakonna ainuvalitsuse lõpp Tallinna linnale tähendab?

Suuremas plaanis, elu läheb edasi ja kõik need lubadused, mis meie poolt on antud ja kõik projektid, mis on algatatud, peavad edasi minema. Me loodame selleks leida partneri, et kõik need suured asjad alates Tallinna haiglast ja lõpetades linnahalliga saaksid lõpuni viidud.

Ennustusi on tehtud palju ja meie andmetel on ka esimesed läbirääkimised juba alustatud. Kas me võime nüüd küsida, kas Keskerakonnal on plaanis alustada Reformierakonnaga läbirääkimisi?

Teil on muidugi huvitavad andmed, sest tegelikult veel täna hommikul kui ma andsin intervjuusid ja siis ma ütlesin, et nüüd meie kolleegidel on võimalus seda koalitsiooni kokku panna. Aga tõepoolest päeva jooksul hakkasid tulema signaalid, et erakonnad ei ole valmis seda tegema. Võib-olla välja arvatud üks või kaks erakonda, aga meie nii kiiresti enda seisukohti ei muuda.

Võibolla meie kolleegid on natuke paindlikumad ja saavad neid seisukohti tõepoolest kiiremini muuta. Meil selline võimekus puudub ja me lähtusime sellest seisukohast, mis oli välja kuulutatud juba enne valimisi.  Kui tänaseks on kolleegide seisukoht muutunud, siis meie ei ole veel valmis läbirääkimisi pidama, sest kõigepealt peab kujunema meie seisukoht ja meie ettepanek.

Aga kui kolleegid hakkama ei saa kas te olete mõelnud, kes võiks olla esimene, kellega te sooviksite koalitsiooni teemal rääkida?

Kujutage ette, et nad seda signaali meedia kaudu kuulevad. Tõepoolest, me ei ole veel omavahel seda teemat arutanud nagu te aru saate, on see ikkagi väga tõsine otsus ja me ei soovi seda teha turutingimustel. Kindlasti ei hakka me korraldama paralleelseid läbirääkimisi, kindlasti me ei hakka kauplema ja intriigi looma. Soovime, et protsess oleks konkreetne ja soliidne. Aga enne seda peab tõepoolest kujundama enda positsiooni ja sellega välja tulla.

Kui linnavalitsemine läheb jagamisele, kas on juba mõeldud, millise valdkonna abilinnapea kohalt välja jagatakse?

Kuna me pole veel läbirääkimisi alustanud ja isegi partnerit valinud valinud, siis nii kaugele me kindlasti ei ole jõudnud aga jah see on ka üks teema, mida koalitsioonipartnerid peavad omavahel kokku leppima. Kuidas moodustada uue linnavalitsuse koosseisu ja kuidas ka kohti jagada. See küsimus tuleb lahendada.

Millised oleksid punktid läbirääkimistes, millest teie kindlasti ei taganeks enda programmis?

Tegelikult kõik need suured asjad ei kuuluks taganemisele, mis on juba käivitatud-Tallinna haigla, linnahall, linna juhtimissüsteemi reform, aga ka meie lubadused nagu pensionilisa suurendamine ja uue toetusmeetme rakendamine, õpilaste toetus esimeseks septembriks. Kindlasti soovime leida partneri, kellega koos me saame neid lubadusi ellu viia. Aga loomulikult me saame aru, et peavad olema kompromissid ja loomulikult peab ka partner  olema huvitatud ja saama võimaluse ka enda lubadusi ellu viia.

Head Uudised GoodNews