1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Põhja-Tallinnas asuv Lasteaed Maasikas saab uue maja
VIDEO I Põhja-Tallinnas asuv Lasteaed Maasikas saab uue maja

VIDEO I Põhja-Tallinnas asuv Lasteaed Maasikas saab uue maja

Tallinn jätkab tuleval aastal lasteaedade renoveerimist, teiste hulgas ootab täielik uuenduskuur Põhja-Tallinnas asuvat Lasteaeda Maasikas. Praeguseks on sõlmitud uue maja projekteerimisleping ning ehitusega on plaanis alustada järgmisel sügisel.

Tallinna Haridusameti hallatav Lasteaed Maasikas, endise nimega Lastepäevakodu nr 21, alustas oma tegevust 50 aasta eest Balti Laevaremonditehase ametkondliku lasteaiana. Koolieelne munitsipaallasteasutus sai lastepäevakodust 1992. aastal.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsev märkis, et Lasteaia Maasikas ajale jalgu jäänud hoone ei rahulda Põhja-Tallinna linnaosa üha kasvavat lasteaiakohtade vajadust. „Tegu on kiiresti areneva piirkonnaga, mis on atraktiivne elukeskkond noortele peredele. Praegu üksnes kuue rühmaga lasteaed on kitsaks jäämas ning ka õpikeskkond ei vasta tänapäeva nõuetele,“ selgitas Belobrovtsev. „Olemasolevat hoonet remontida ei ole enam otstarbekas, mistõttu oleme otsustanud selle lammutada ning rajada uue, 12-rühmalise maja, mis vastaks nii lasteaiapere kui ka kogukonna ootustele.“

Lasteaia Maasikas uue hoone projekteerija leidmiseks viidi läbi ideekavandite konkurss, mille võitjaks tunnistati ühispakkujad Architecture Workshop Finland Oy ja Architecture Workshop Finland Oy Eesti filiaal.

Parimaks tunnistatud ideekavandis on hoone kahele korrusele planeeritud kokku 12 rühmaruumi plokki, neist kaks sõimerühmadele. Igasse plokki kuuluvad riietusruum, pesu- ja tualettruum, avatud rühmaruum mahukate hoiukappidega ja vajadusel kööginurk. Avatud rühmaruumid on funktsionaalsed, valgusküllased ja avarad, lükandseina või kardina abil saab neid jagada magamisalaks ja mängualaks. Keskne koridor rühma- ja majandusruumide vahel on planeeritud nii, et ka sellest moodustub liigendatud mänguala. Lasteaia peasissepääs tuleb Vasara tänava poolt. Peasissepääsust paremale jääb saalikompleks koos garderoobi ja abiruumidega. Hoone edelapoolsel küljel asuvad avatud terrassid, kus mõlemal korrusel on igale rühmale eraldi sissepääs, terasse saab kasutada ka väliõppe aladena. Teise korruse välitrepid ja terrassid on kaetud erikujulise valguskupliga.

Hoone lõplik lahendus ning maksumus selguvad projekteerimistööde käigus, mis peaksid kava kohaselt lõppema juulis 2021. Ehitustööd algavad juba sama aasta sügisel ning uus maja on plaanis valmis saada 2022. aasta novembris.

Linn on asunud järjepanu korrastama ka teisi kapitaalremonti vajavaid lasteaedu, järgmiseks aastaks on linnaeelarvesse selleks kavandatud enam kui 19 miljonit eurot. Aasta jooksul valmivad Tallinna Lasteaia Laagna Rukkilill, Tallinna Järveotsa Lasteaia, Tallinna Liivamäe Lasteaia ja Tallinna Lasteaia Rabarüblik renoveerimistööd. Ehitustööd algavad Tallinna Vindi Lasteaias, Tallinna Rõõmupesa Lasteaias ja Lasteaias Maasikas. 2021. aasta alguses avab uksed uus 14-rühmaline lasteaed Haaberstis – Tallinna Lasteaed Naksitrallid.

Vaata ka Architecture Workshop Finland Oy ja Architecture Workshop Finland Oy Eesti filiaali animeeritud ideekavandit.

Head Uudised GoodNews