1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Täna on ajakirjandusvabaduse päev: Eesti tõusis ajakirjandusvabaduse indeksis maailmas neljandale kohale
VIDEO I Täna on ajakirjandusvabaduse päev: Eesti tõusis ajakirjandusvabaduse indeksis maailmas neljandale kohale

VIDEO I Täna on ajakirjandusvabaduse päev: Eesti tõusis ajakirjandusvabaduse indeksis maailmas neljandale kohale

Eesti tõusis täna, 3. mail ühenduse Piirideta Reporterid avaldatud 180 riiki hõlmavas ajakirjandusvabaduse indeksis maailmas neljandale kohale. Eelmisel aastal olime 15. kohal.

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles, et see on suurepärane uudis ja suur tunnustus Eesti ajakirjanikele, inimestele ja kogu riigile. „Eesti on võtnud juhtrolli meediavabaduse kaitsmisel maailmas. Selle konkreetseks väljenduseks oli Eesti korraldatud globaalne meediavabaduse konverents veebruaris, kus tegime tihedat koostööd ka Piirideta Reporteritega,“ lausus minister ja lisas, et Eesti jaoks on oluline võidelda ka Venemaa infosõjaga Ukraina vastu.

Tallinnas toimunud globaalsel meediavabaduse konverentsil esinenud Nobeli rahupreemia laureaat Dmitri Muratov rääkis vaba meedia üha ahtamatest võimalustest Venemaal tegutsemiseks. „Täpselt kaks nädalat hiljem alustas Venemaa täiemahulist sõda Ukraina vastu, olles pika aja jooksul püüdnud propaganda ja valeinformatsiooni levitamise ning mitmesuguste hübriidsõja elementidega endale selleks soodsat pinnast luua,“ ütles minister. Tema sõnul kasutatakse meediat samuti selleks, et varjata ja moonutada tõde Venemaal sõjakoledustest ja inimsusevastastest kuritegudest Ukrainas. „Näiteks on sõja nimetamine sõjaks meedias keelatud,“ märkis Liimets.

Venemaa sõja tõttu Ukrainas on hukkunud mitmed ajakirjanikud, kes oma elu hinnaga teavitasid maailma Venemaa inimsusevastastest kuritegudest Ukraina rahva vastu. Ajakirjanikel on väga oluline roll ka Venemaa tegevuse dokumenteerimisel kohtumenetlusteks, näiteks Rahvusvahelise Kriminaalkohtu poolt. Ühenduse Piirideta Reporterid andmetel on Ukrainas alates 24. veebruarist hukkunud seitse ja saanud viga 11 reporterit.

Head Uudised GoodNews