1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Välispoliitika ekspert Marko Mihkelson: Trumpi lahkumine mõjub Euroopale ja Eestile positiivselt
VIDEO I Välispoliitika ekspert Marko Mihkelson: Trumpi lahkumine mõjub Euroopale ja Eestile positiivselt

VIDEO I Välispoliitika ekspert Marko Mihkelson: Trumpi lahkumine mõjub Euroopale ja Eestile positiivselt

Täna on oluline päev, sest ametisse vannutati Ameerika Ühendriikide 46. president Joe Biden. Milline on Ameerika pärast Trumpi ametiaega ja mida muudab nii maailma kui Eesti jaoks Bideni ametisse astumine? “Duubel” otsib neid vastuseid välispoliitika eksperdilt Marko Mihkelsonilt.

Alates kella 19-st Eesti aja järgi on Ameerika Ühendriikidel uus president. Mida võimuvahetus tähendab? „See tähendab palju, sest Ameerika on jälle tagasi. Tänane sümbolite mäng oli põnev – päev algas lumesaju ja vihmaga, Bideni saabudes tuli päike välja,“ rääkis Mihkelson.

Aasta tagasi algas USA senatis Trumpi tagandamisprotsess, mis lõppes veebruari alguses tema õigeks mõistmisega, kuid nüüd võetakse see teekond uuesti ette. Seekord süüdistatakse presidenti ülestõusule õhutamises. „Põnev on jälgida, mis juhtub senatis. Kui tagantjärgi tagandamine läheb läbi, siis kaob Trumpil tulevikus võimalus avalikule kohale, sealhulgas presidendiks, kandideerida,“ kommenteeris saatekülaline.

Kuidas trumpismi lõpp mõjutab Euroopa riike? „See mõjub Euroopale positiivselt, ka Eestil on turvalisem. Ameerika Ühendriigid taasliituvad Bideni saabumsiega kliimaleppe ja Maailma Tervishoiu Organisatsiooniga, ka need on tähtsad sündmused. Ka paljudel diplomaatidel on kergem, sest nüüd saab asju ajada professionaalsete inimestega,“ lisas ta.

Head Uudised GoodNews