1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO! MAAILM TAGURPIDI: Lapsed tahavad kooli, õpetajatele uus väljakutse aga meeldib!
VIDEO! MAAILM TAGURPIDI: Lapsed tahavad kooli, õpetajatele uus väljakutse aga meeldib!

VIDEO! MAAILM TAGURPIDI: Lapsed tahavad kooli, õpetajatele uus väljakutse aga meeldib!

Eesti koolide ühisprojekt “Tahan Kooli” annab laiahaardelise ülevaate eriolukorra mõjust lastele ja õppetööle. MAAILM TAGURPIDI: Lapsed tahavad koolid, õpetajatele uus väljakutse aga meeldib!

“Tahan Kooli” videoprojekti kommenteerib Kollane Kompass meelelahutusagentuuri asutaja ja juht Mareli Arusalu: “Videokampaania eesmärk on anda selge ülevaade praegusest eriolukorrast ning selle mõjust meie tulevikule – lastele. Tervis ja majandus on väga mõjuvõimsateks teguriteks, kuid kindlasti ei tohiks siinjuures ära unustada ka lapsi, sest just neid mõjutab praegune eriolukord ja elukorraldus enim. Karmid sõnavõtud, eriolukord, piirangud ja libauudised – kõik see on igapäevaseks annuseks sellele, mis võib meie lastele väga hirmutavalt mõjuda. Lisades sinna ka faktori, et lapsed ei näe igapäevaselt enda klassikaaslasi ja sõpru, on tulemus päris kurb.”

EESMÄRK:

  • Koguda kokku võimalikult paljude koolide ja klasside videod sellest, kuidas zoomi / muu platvormi vahendusel muusikatunde peetakse ja laste tuju üleval hoitakse
  • Näidata, kuidas reaalselt toimub antud olukorras õppetöö
  • Teha kindlaks, kas laste kaasatavus loomeprojektidesse on endiselt edukas ja kuidas lapsed tegutsevad
  • Tuua kogu Eesti ja kõik õpilased kokku ja tõsta positiivsust muidu tumedas olukorras

Kampaanias osales sadu lapsi, kelle videod südame tõeliselt soojaks teevad.

Ajavahemikul 04.05-08.05 jõuab igapäevaselt ühe Eesti kooli silmapaistev video Kollane Kompass Youtube kanalile, et laste loometegevust toetada ja kõikidega jagada. Reedel, 08.05 selgub ka kool, mis pälvib artistide ja korraldajate poolt suurima tunnustuse ning kuhu loo autorid Mariliis Jõgeva & OLLIE eriolukorra lõppedes ka esinema sõidavad.

Mariliis Jõgeva võitis eesltaste südamed osaledes Eesti Laul 2020 võistluses enda looga “Unistustes”, mille muusikavideos ka Mariliisi enda poeg üles astub.

OLLIE on tunnustatud muusikakirjutaja ja -produtsent, kes nüüd ka artisti kingadesse on astunud. Alles eile, 04.05 esitles ta raadios Sky Plus enda uut lugu “Paradise”.

Käru Põhikooli muusikaõpetaja Pille-Riin Kaaver kommenteerib: “Praegune koolielu korraldus on igal juhul uudne kogemus nii õpilastele, nende vanematele kui ka õpetajatele. Ma ei ütleks, et see on üheselt hea või halb. Kõik oleneb konkreetsest inimesest – lapsest ja tema perest ning õpetajast. Samuti on suur vahe, millisest ainest rääkida. Arenguruumi on kuhjaga ning ühiselt tegutsedes on minu meelest võimalik tulla sellest olukorrast välja igati võitjana, suure kogemuse jagu rikkamana. Miks mitte, et ka edaspidi võiks toimuda osa õppetööst klassiruumist väljas ja muuta õppimise sellevõrra paindlikumaks. Sarnaselt “Tahan Kooli” tänuväärsele kampaaniale see e-õppimine paljuski ju käib – õpetaja saab anda ülesanded, suunata, tagasisidestada, ja lõpuks tegeleda ikka selle materjaliga, mida keegi on esitanud. Kuna kõigi tehniline võimekus on erinev, saigi kokku omanäoline lugu kooli tahtmisest. Meil oli üheskoos – lapsed, vanemad, õpetaja – tore seda projekti teha. Aitäh selle võimaluse eest!

Narva Vanalinna Riigikooli muusikaõpetaja Natalja Toiker lisab: “Erikorralduse alguses oli hirm peal. Küsimusi tohutult palju: millest alustada, kuidas toetada õpilasi ja nende peresid, kust võtta aega, et video- ja e-tundideks ette valmistuda, neid läbi viia ning pidevat tagasisidet anda, vastata suuliselt ja kirjalikult kõikidele küsimustele erinevates keskkondades üheaegselt jne. Julge pealehakkamine on pool võitu. Hakkasime tegutsema. Samm- sammult avasime IT- maailma. See on äge! Hea meelega võtsime osa “Tahan Kooli” projektist. Tüdrukud – osalejad jagasid muljeid videoklipi loomise protsessist, et see pani neid liigutusest nutma. Tahaks väga tagasi kooli. Head kampaania korraldajad, täname teid tunnete ja emotsioonide väljendamise võimaluse eest!”

Aruküla Põhikooli klassijuhataja Kaja Arusalu sõnab: “Distantsõppe pikaleveninud periood on küll piiratud võimaluste ja pingelise alatooniga, kuid õpetlik ja positiivseid nootegi pakkuv. Ootamatu olukord sundis meid kõiki teatud harjumuspärasest mugavustsoonist välja tulema, prioriteete üle vaatama, uuendustega kaasa minema, endale ja klassile sobivaid töö- ja suhtlusvorme kasutusele võtma, aega efektiivselt planeerima ja tihedat kooli-kodu koostööd väärtustama. Hea tahte, koostöövalmiduse ja loomingulise lähenemise korral on palju võimalik korda saata.

Ääretult palju olen avastanud oma klassi puhul sellist andekust, mis tavaolukorras ehk varjule oleks jäänud.

Positiivseid ja üllatuslikke hetki olen kogenud seoses sellega, et topeltpingele vaatamata on lapsevanemad leidnud endas jaksu ja tahet lisaks põhiainetes abistamisele ka ise projektides ja loovtöödes kaasa lüüa. Olgu selleks siis regilaulus koori osa laulmine või fotojaht koos lapsega. Luuletuse viisistamisel ja ettekandel toodi toanurgast välja pillid trompetist tšelloni ja rütmipille leiti köögikapistki. Minu arvates võiks ütluse “Talendid koju!” asendada sõnadega “Talendid kodus!” Muidugi ei asenda zoomitunnid vahetut silmast silma suhtlust ja igatsus sõprade, kooli ja heade kolleegide järele on suur…

Kust Eesti otsast on saadetud “Tahan Kooli” koolidevahelisele videokampaaniale homne tunnustatud video, selgub juba 24h pärast!

Head Uudised GoodNews