1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. VIDEO! Reps: Täna oli heade uudiste päev
VIDEO! Reps: Täna oli heade uudiste päev

VIDEO! Reps: Täna oli heade uudiste päev

“Teemadeks olid täna riigireform, õigusriik, riigi valitsemine ja korruptsioonivastase võitluse tõhustamine,” selgitas Keskerakonna aseesimees Mailis Reps, vahendas Pealinn.

„Rahadega seonduvad teemadel oli täna heade uudiste päev ja võib öelda, et pensioni II sambast  lahkujate osast tagasitulev raha on oluline just sellepärast, et täidab puudujäägi ja annab tänastele pensionäridele lisavõimaluse väärikalt oma vanaduspõlve nautida. Edasi läheme juba praktilisemate ja üldisemate inimestega seonduvatega teemadega,“ lisas Reps, kelle sõnul on koalitsioonileppe peatükkide arutamine lõpusirgel.

„Meie mõlema põhimõte on see, et riigi valitsemine peab olema aus, raha jagamine peab olema läbipaistev, kõik otsused peavad põhinema reeglitel, mis on kokku lepitud,“ ütles Kaja Kallas.

„Töötame välja huvide konflikti vältimise juhised ministritele ja tuleme välja seaduse eelnõuga, mis sätestab ka ministri nõunikele majanduslike huvide deklareerimise kohustuse, et kõik oleks avalik ja selge,“ lisas Kallas.

Koalitsioonikõnelustel räägiti täna ka erakondade järelevalvest ja sellest, et Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonil oleks vaja juurde pädevusi, et neil oleks võimalik kõikide teemadega tegeleda.

„Peame silmas seda, et neil oleks tegelikult võimalus hinnata ka seda, mida tehakse erakondade nii kulu- kui tulupoolel. Praegu vaadatakse ainult tulusid, aga läbipaistvust tuleks suurendada ka kulude poolel,“ märkis Kallas.

„Üks suur teema on MTÜ-d mis tegelevad poliitikaga. Kust tuleb nende raha, kui nad mõjutavad poliitilisi protsesse väga selgelt. Peaksime uurima võimalust MTÜde aruandluskohustust muuta läbipaistvamaks. See peaks olema samamoodi avalik nagu erakondade rahastamine.“

Seadusloome läbipaistvuse suurendamiseks plaanitakse koalitsioonikõneluste tulemusena luua koosloome keskkond, mis tähendab seda, et on võimalik juba ministeeriumi tasandilt alates näha, kust mingi eelnõu on tulnud ja  kes on sinna muudatusi teinud, et kogu protsess oleks selgelt jälgitav.

Pensioni II samba kohta õhku jäänud küsimused olid samuti täna arutlusel.

„Palusime rahandusministeeriumil teha veel arvutusi, kas on ikka mõistlik ehk riigipoolsed maksed ikkagi taastada. Otsustasime, et II pensionisambast vabaneva raha kasutame puudujäägi katteks, keskmise pensioni tulumaksuvabastuseks ja täiendavaks pensionitõusuks,“ ütles Kaja Kallas.

Keskmine  pension muutub koalitsioonilepingu järgi nii töötavatele kui vanaduspõlve pidavatele pensionäridele tulumaksuvabaks.

„Meie mõte on see, et töötame välja need huvide konflikti välimise juhised ministritele, tuleme välja seaduse eelnõuga, mis sätestab ka ministri nõunikele majanduslike huvide deklareerimise kohustuse, et kõik oleks avalik ja selge.“

Head Uudised GoodNews