1. Avaleht
  2. Kunst
  3. VIDEOINTERVJUU! KÜLASTA NÄITUST! Liis Koger pani Haus Galeriis virvatuled vilkuma
VIDEOINTERVJUU! KÜLASTA NÄITUST! Liis Koger pani Haus Galeriis virvatuled vilkuma

VIDEOINTERVJUU! KÜLASTA NÄITUST! Liis Koger pani Haus Galeriis virvatuled vilkuma

Liis Koger pani Haus Galeriis virvatuled vilkumaÜllar Luup külastas Tallinna TV suvesaatega “Täna+ suvel” Haus Galeriis üles pandud kunstnik Liis Kogeri maalinäitust “Virvatule vilk” ja autor ise soostus rääkima sellest, mis peitub sellise müstilise nimetuse taga.

“Olen üritanud oma näitusi kirjeldada selliste sõnadega, mis seletaks nähtava realistlikult lahti, aga et jutt poleks tõlge, vaid sama tähenduslik, kui pildid ise,” selgitab kunstnik. Tema sõnul meenutavad maalid virvatulesid, aga see on metafoor nagu abstraktsete maalide puhul ikka, juuresolev tekst aitab vaid mõistmisele kaasa.

Liis Koger pani Haus Galeriis virvatuled vilkuma-3Liis ütleb, et ta pole emotsioone, eriti negatiivseid, piltidesse teadlikult pannud, vaid need on valminud puhta tunnetuse põhjal. Emotsioonid tulevad välja siis, kui pilt on valmis. “Ma pole ette mõelnud, olen teinud asja ära ja siis vaadanud, kas see on valmis,” jutustab kunstnik. “Vahel kestab see paar aastat, teed ikka üle ja uuesti, palju oleneb viimasest pintslilöögist, mis järgmisel hommikul polegi viimane…” Mõnel Liisi maalil ongi sellisest uuestisünnist neli pealkirja, millest kolm on maha tõmmatud.

Liis Koger pani Haus Galeriis virvatuled vilkuma-2Oma näitustest ei taha kunstnik ühtegi eraldi ja mäekõrguselt välja tuua, mõned on talle lihtsalt olulisemad, teised vähem. Haus Galeriis on väljas tema üsna uued tööd. Iga tema näitus on kui enesearengu protsessi vahepealne tulemus ja see, mida esile tõsta, selgub ehk edaspidises elus. Uued loodud maalikomplektid tähendavad enamasti uut näitust.

Liis Kogeri isikunäitused on väljas olnud paljudes kenades ja prestiižikates kohtades, nii Eesti Rahvusraamatukogus kui ka välismaal, näiteks Berliini galeriides. Haus Galeriis on “Virvatulukeste vilk” tema teine näitus, esimene, “Suur helendus”, lummas vaatajaid 2013. aastal. Liisi sõnul on need näitused poeetiliselt olemuselt sarnased, ka neid saatva teksti poolest, kui kindlasti on ka mingi muutus või edasiminek toimunud. “Edasiminek muidugi ei tähenda, et kõik oleks oluliselt parem, muutus on lihtsalt vajalik,” nendib ta.

Näitus on avatud 18. juulini, seega on huvilistel veel aega seal käia. Oma edasistest plaanidest Liis Koger eriti ei räägi, mööndes, et selles on ta pisut ebausklik.

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews