1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viimane talvine pidupäev – Eesti Vabaõhumuuseumis tähistatakse maaslenitsat
Viimane talvine pidupäev – Eesti Vabaõhumuuseumis tähistatakse maaslenitsat

Viimane talvine pidupäev – Eesti Vabaõhumuuseumis tähistatakse maaslenitsat

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 25. veebruaril osa saama maaslenitsast, kus tutvustatakse erinevate õigeuslike rahvaste vastlakombeid. Tegemist on viimase tõelise talvise pidupäevaga, millele järgneb paast. Seega saab osa kontsertidest, rahvamängudest, ennustustest ja peotoitudest. Ürituse kulminatsiooniks on traditsioonilise õlenuku Tšutšela põletamine ja seeläbi talvega hüvasti jätmine.

Foto: Dimitri Pravdjukov

„Iga õigeuskliku rahva maaslenitsakombestikus on midagi erilist ja eripärast. Sel aastal keskendume ukrainlaste kommete tutvustamisele. Näiteks on nende vastlatoiduks lisaks piinidele ka vareenikud. Mõlemaid toite valmistatakse ürituse jooksul setu talus, kus külastajad saavad neid maitsta ja võrrelda, mis paremini mekib,” seletas lõimumis-ja sotsiaalsete programmide juht Einike Sooväli. „Lisaks saab kuulda ukraina vastlalaulude kontserti Angelina Odintsova, Inga Pogonina ja Konstantin Sedovi esituses. Kindlasti on tegemist talvise rõõmupühaga, mida kogu perega nautima tulla.”

Foto: Dimitri Pravdjukov

Maaslenitsat tähistatakse Eesti Vabaõhumuuseumi setu talus, peipsivene majas ja majadevahelisel külavainul kell 11-15. Majades saab meisterdada õlenukku, maitsta traditsioonilisi vastlatoite ja lasta endale vastlapliinidelt tulevikku ennustada.

Külavainul mängitakse talviseid rahvamänge ja pannakse end proovile erinevates jõukatsumistes, nagu vanadel puusuuskadel võidusuusatamises või sihvkade puhastamises. Külastajad saavad rüübata ehtsat samovariteed koos keedusuhkruga ning soojendada end lõkke ääres.

Kell 12.00 toimub Seto leelokoori Sõsarõ kontsert ning kell 15.00 saadetakse õlenuku põletamisega ära talv ja astutakse vastu kevadele.

Foto: Dimitri Pravdjukov

Avatud on kelgumägi kolme tuuliku mäel ja sealsamas kõrval jääkarussell. Muuseumi lumistel teedel saab teha saanisõitu. Ürituse kava leiab vabaõhumuuseumi kodulehelt.

Head Uudised GoodNews