1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Vikerraadios algab sari “Loomaaia lood”
Vikerraadios algab sari “Loomaaia lood”

Vikerraadios algab sari “Loomaaia lood”

Vikerraadios algab sari Loomaaia loodAlates 10. jaanuarist on Vikerraadio kavas uus saatesari “Loomaaia lood”, mis on pühendatud nii Tallinna loomaaia 75. sünnipäevale kui ka direktor Mati Kaalu 45. tööaastale.

Mati Kaal kirjeldab sarjas, milline osa on loomaaiandusel olnud inimkonna kultuuris läbi aegade. “Loomaaia asutamiseks peab üks kultuur, üks kogukond, üks rahvas olema jõudnud oma arengus teatud tasemeni,” selgitab Kaal. “Vaadates maailma ajalugu, siis igal pool tekivad loomaaiad, kui tekib linnakultuur. Maarahvast peab olema saanud linnarahvas, talupoeglik kultuur asendunud linliku kultuuriga. Eks inimene hakkab lõpuks ikka igatsema seda, kust ta tulnud on, pragmaatilises talupojakultuuris on loomadel ju alati mingisugune kasumlik funktsioon olnud, mis linnakultuuris kaob.”

Saateid alustatakse päris algusest ehk kiviajast, kui tekkisid Altamira ja Lascaux`koopamaalid, mis rääkisid selget keelt loomade üliolulisest rollist inimeste elus ja andsid aimu algse loomaaiamõtte esmastest ilmingutest. Kuuleb, kuidas loomaaiandus on läbi aastatuhandete kujunenud, räägitakse neist suurepärastest inimestest, kes loomade eest hoolt kannavad, inimeste ja loomade ning loomade endi omavahelistest suhetest. Eraldi keskendutatakse veel ka ühe või teise looma hankimisele, viimise või toomise erakordsele loole, ning mõistagi 25. augustil 75-aastaseks saavale Tallinna loomaaiale.

Saatejuht on Haldi Normet-Saarna.

“Loomaaia lood” on Vikerraadio eetris reedeti kell 15.15 alates 10. jaanuarist.

Head Uudised GoodNews