1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viljandi linn saab omale uue kaasaegse ja energiasäästliku päästekomando
Viljandi linn saab omale uue kaasaegse ja energiasäästliku päästekomando

Viljandi linn saab omale uue kaasaegse ja energiasäästliku päästekomando

21. aprillil asetati Viljandi päästekomando hoonele nurgakivi. Uus inspireeriv Päästeameti komandohoone maksab ligi 5 miljonit eurot ning valmib Metsküla teel 2023. aasta lõpus.

Foto: Riigi Kinnisvara AS

Nurgakivi saanud Viljandi komandohoone hakkab päästemeeskonnale pakkuma mugavaid töötingimusi, kaasaegset töökeskkonda ning tehnika ja varustuse paremaid hoiustamise ja hooldamise võimalusi. Hoone on projekteeritud energiasäästlikult ning päästjate praegustele vajadustele sobivaks.

Foto: Riigi Kinnisvara AS

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul on kaasaegse päästekomando rajamine oluline nii päästjatele paremate töötingimuste võimaldamiseks, aga ka terve ümbruskonna turvalisuse seisukohast. „Esiteks on oluline kanda hoolt nende inimeste eest, kes meid kaitsevad. Selleks tuleb tagada neile hea väljaõpe, motiveeriv palk ning ka kaasaegsele Euroopa riigile väärilised töötingimused. Kaasaegne hoone võimaldab päästjatel oma tööd tõhusamalt ja paremini korraldada, aga samavõrd oluline on näiteks ka see, et tagatud oleks täiendõppeks ja treenimiseks vajalikud võimalused meeskonnale aga ka kogukonnale koolituste pakkumiseks. Lähiaastatel on just Päästeametil oluline roll elanike kriisiteadlikkuse ja -valmiduse tõstmisel, et meie inimesed oskaks kriisiolukordades paremini iseennast, oma lähedasi ja oma kogukondi aidata,“ rõhutas siseminister Läänemets.

Lauri Läänemets. Foto: Riigi Kinnisvara AS

Viljandi linnapea Madis Timpson sõnas: „Uus kaasaegne päästekomando hoone pakub viljandlastele suuremat turvatunnet ja operatiivsemat abi ning on linnas igati oodatud.“

Foto: Riigi Kinnisvara AS

„Riigi Kinnisvara ülesanne on tagada avalikule sektorile kvaliteetsed töö-, õpi- ja teeninduskeskkonnad. Viljandi komando on Eestis juba seitsmes päästehoone, mille ehitame parimate lahendustega spetsiaalselt päästekomandodele loodud tüüpprojekti alusel. Meil on hea meel panustada Eesti siseturvalisusesse luues päästjatele kaasaegsemaid töötingimusi ja treenimisvõimalusi,“ rääkis Riigi Kinnisvara kinnisvaraarenduse direktor Mihkel Mäger.

Foto: Riigi Kinnisvara AS

„24-tunnise valvevahetuse ajal on komando päästjate teine kodu, kus peab olema meeldiv ja samas tööks sobiv turvaline keskkond,” ütles Lõuna päästekeskuse juht Tagne Tähe. „Uue hoone poolt räägib kasutusmugavuse, tagatud toimepidevuse ja ruumikuse kõrval tugevalt ka energiasäästlikkus. Praegu kasutavad päästjad kõigest poolt nõukogudeaegse komandohoone bürooruumide osast, kuid samas ei mahu kaasaegne päästetehnika garaažiboksidesse korralikult ära. Näiteks hoiti tõstukautot põhihoone juurde paigaldatud ajutises varjualuses, mida talvel eraldi kütta tuli,“ lisas Tähe.

Foto: Riigi Kinnisvara AS

Päästehoonesse on planeeritud päästetehnika garaažid, komando õppeklass, ennetus- ja koosolekute ruumid. Võimalikult kiireks reageerimiseks on päästjate poolt enim kasutuses olevad ruumid ehk puhke-, magamis-, söögi- ja pesuruumid paigutatud toruliftide lähedusse ja otse päästetehnika garaaži kohale.

Päästjad saavad endale ka head sportimisvõimalused – komando juurde ehitatakse välijõusaal, korvpalliplats ja jooksurajaga õppetorn. Lisaks hakkab hoonet ühest küljest ümbritsema jalakäijatele avatud kaunis park koos istepinkidega. Pargist komandoni luuakse ligipääsuvõimalus ka vaegliikujatele ja -nägijatele.

Head Uudised GoodNews