1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viljandi linnameistriks valiti Triin Amur
Viljandi linnameistriks valiti Triin Amur

Viljandi linnameistriks valiti Triin Amur

UNESCO käsitöö ja rahvakunsti loovlinnade võrgustikku kuuluv pärandilinn Viljandi valis kuue oma nägemuse esitanud kandidaadi seast välja 2021. aasta lõpuni ametisse linnameistri, kelleks sai disainer, õpetaja ja õppejõud, Viljandi Kultuuriakadeemia ning Eesti Kunstiakadeemia vilistlane Triin Amur, vahendas Viljandi.ee.

Viljandi linnapea Madis Timpsoni sõnul on linnal hea meel, et esmakordselt on Viljandis nüüd linnameister, kes aitab Viljandil UNESCO loovlinnana silma paista. “Ma usun, et valitud linnameister suudab kaasata nii meie oma kogukonda kui pakkuda tegevusi ka inimestele väljaspool Viljandit. Ma olen kindel, et see rikastab meie linnaelu veelgi ja aitab siinsetel loomeinimestel rohkem silma paista,” sõnas Timpson, “Meil on olnud siiani väga hea koostöö Kultuuriakadeemiaga ja kindlasti jätkame valitud rada.”

Linnameistri ülesandeks aasta jooksul saab erialaste oskuste ja tehnikate populariseerimine, kohalike meistrite tutvustamine laiemalt ning kogukonnasisese pärandi kaardistamine. Lisaks plaanib Triin Amur olla kaasatud pärandilinna tegevustesse plaanitud paranduskohvikute juures ning korraldada oktoobris ja novembris fotonäituse.

Linnameistriks valitud Triin Amur rääkis, et soovib luua näituseruumi, kus fookuses on inimese isiklik suhe oma asjaga ning meediumiks fotod ja kogutud esemed, mida ilmestavad nende juurde esitatud lood. Lugude põhiküsimusteks oleks omamise aeg, saamislugu, muutus ajas ning see miski, mis paneb asja ikka veel hoidma. “Jätkusuutliku tarbimise üheks suureks teguriks on see, kas inimese ja eseme vahel on tekkinud emotsionaalne side. See tähendab, et kipume asjade eest, mis on meie jaoks väärtuslikud, pikemalt ja armastusega hoolitsema. Seetõttu võib üks lapitud kleit kapis ja kandmises olla kauem kui tema palju noorem või sihvakam sugulane. Seda, mis tegelikult seob kasutajat ja eset, teab vaid asjaosaline enamasti ise. Usun, et kui vähemalt enamus meile kuuluvast oleks hoitud nõnda, siis vajaksime kordades ja kordades vähem asju ning ruumi saaks täita hoopis lugudega,” lisas Amur.

Pärandilinn Viljandi koostöögrupi eestvedaja Ave Matsini sõnul võlus žüriid Triin Amuri puhul väga läbimõeldud ja konkreetne tegevus näituse näol, mis sobib käesolevaks aastaks valitud teemaga “parandamine”. “Amuri mõtted kattusid väga hästi ka eestvedava grupi liikmete mõtetega pärandilinna tegevustest ning hetkel olulistest teemadest, ” rääkis Matsin.

Stipendiumikonkursile, mille käigus linnameister välja valiti, oodati kandideerima käsitöö, rahvakunsti või nendega seotud loovalade meistreid. Konkursile paluti esitada isiklik nägemus linnameistri rollist ja panusest linnaelu elavdamisse ja maine tõstmisesse. Samuti ülevaade tegevustest, mis meistriaasta jooksul plaanitakse ellu viia ning ülevaade viimase viie aasta loomingulisest tegevusest.

Stipendiumi suuruses 2000 eurot annavad koostöös välja Viljandi linn ja Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia. Stipendiumi saaja väljaselgitamiseks moodustati ekspertkomisjon, kuhu kuulusid Eesti Rahvakultuuri Keskuse, Eesti Pärimusmuusika Keskuse, Kondase keskuse, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia, Viljandi linnavalitsuse ja Viljandi muuseumi määratud esindajad.

Allikas: Viljandi.ee 

Head Uudised GoodNews