1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viljandi Pärimusmuusika Aidas saab õppida mardisandiks
Viljandi Pärimusmuusika Aidas saab õppida mardisandiks

Viljandi Pärimusmuusika Aidas saab õppida mardisandiks

Foto: Eesti Pärimusmuusika Keskuse fotoarhiiv

August Pulsti õpistu juhataja ja mardisandi koolitaja Kairi Leivo ootab kõiki, kes on 8. novembril Viljandis, astuma Viljandi Pärimusmuusika Aita, kus saab vahetult enne mardipäeva õppida selgeks kuidas marti joosta või hoopis teada saada kuidas oleks kombekas mardisandid vastu võtta. Sel kolmapäeval kell 18 on kõigil võimalus osaleda tasuta Mardisandikoolitusel Viljandi Pärimusmuusika Aidas.

Kogu Eestit ja eeskätt viljandlasi haarava ettevõtmise raames Seljatame Halloweeni kutsutakse Eesti oma tähtpäevi au sees hoidma ja tähistama mardipäeva. Lõbusa alatooniga kampaania raames saavad kõik soovijad mardilaupäeva eel mardikombeid õppida ning osaleda mitmetel teistelgi mardiüritustel.

August Pulsti õpistu juhataja Kairi Leivo on juba aastaid mardi- ja kadripäeva eel noori-vanu eesti rahvakommete kohaselt martideks ja kadrideks koolitanud: „Oleksime väga rahul, kui igas Eesti külas koputaks mõni mardisant kodude ustele peredele mardiõnne viima. Seepärast võtame tänavu asja hoopis suurelt käsile ning õpetame mardipäevakombeid pea igas paigas Viljandimaal ning loodame, et järgmisel aastal jõuame veelgi kaugemale.“

Kõikidele teistele, kelle juurde tänavu ei jõuta, tuletab Eesti rahvakommete suur austaja ja tundja Leivo meelde paar ununema kippuvat mardijooksmise põhitõde: „Väga oluline on teada, et mardisandid ei lähe komme küsima vaid lähevad pererahvale õnne, rikkust ja kõige kasvu viima. Marti joostakse kogu perega, kus on isa, ema, lapsed ning mõned vigurtegelased nagu näiteks sokk, kurg, karu. Mardil olgu vööl kasevits millega inimestele tervist ja õnne vitsutada.“

Kogu Eestit ja eeskätt viljandlasi haarava ettevõtmise raames Seljatame halloweeni kutsutakse Eesti oma rahvakalendri tähtpäevi au sees hoidma ja mardipäeva tähistama. Eesti Pärimusmuusika Keskuse üleskutsega Seljatame halloweeni saab ühineda ürituse Facebooki lehel. Pea kahenädalase mardimöllu jooksul õpetatakse Eesti erinevates kohtades mardikombeid. Kõik, kes on 8. novembril kell 18 Viljandis, saavad Pärimusmuusika Aidas mardipäevakoolituse lausa tasuta. Koos VLND-ga peetakse 9. novembril maha suur mardijooks ja hilistundidel ülistatakse mardipäeva koos räpigurudega mardiräppi ladudes raamatubaaris Romaan. Ettevõtmine päädib 10. novembril kell 20 Mardipeoga, kus astuvad üles Angus, Oopus ja Meisterjaan. Hoogu annab juurde Viljandi vanalinna kogukonnaliikumine Tule õue!, kes kutsub kõiki mardilaupäeval süütama tuled näitamaks teed mardisantidele ning üllatab parimaid mardisante kopsakate mardiandidega.

Head Uudised GoodNews