1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Fotograafia
  4. Viljandis avaneb näitus “Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis”
Viljandis avaneb näitus “Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis”

Viljandis avaneb näitus “Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis”

Kogukonnaalgatus Loov Viljandi ja Juhan Kuusi Dokfoto Keskus kutsuvad näitusele „Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis. Peatudes Viljandis”, mis avatakse 17. septembril Viljandis Vabaduse platsil ja jääb avatuks 27. oktoobrini.

Avamisel teeb Dokfoto Keskuse asutaja ja näituse kuraator Toomas Järvet huvilistele 30-minutilise näitusetuuri, kus räägib Eesti tänavafotograafia ajaloost, toob esile näituse ja Viljandi linna huvitavamad fotod tänavafotograafia mõistes ning peatub žanril endal.

“Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis”, Dokfoto Keskuse üks populaarsemaid näitusi koostöös Fotomuuseumiga ja MTÜ-ga Eesti Tänavafotograafia, avab läbi Eesti tänavafoto 40-aastast ajavahemikku, mis algab tinglikult 1980. aastast – sügavast Nõukogude ajast, lõpetades Millenniumi-järgse tänavapildiga. Viljandis lisavad näitusele kohalikku mõõdet nii Viljandi linnakodanike saadetud kui ka arhiividest leitud fotod, pakkudes sissevaadet Viljandi tänavatele ja elule viimase 40 aasta jooksul.

Tänavafotograafia on Eestis teadliku žanrikasutusena aktiviseerunud alles viimase kümne aasta jooksul, ometi leidub sinna liigituvat fotomaterjali laialdaselt ka varasemast perioodist. Tänavafotograafiat võib vaadelda kui fotokunsti, kui dokumentalistikat, mis aga kõige olulisem – see on ajaloo ja kultuuriloo kunstiline väljendusviis. Tänavafotograafia vahendab juhuslikke hetki ja situatsioone avalikest kohtadest. Sageli samastatakse tänavafotograafiat varjatud pildistamisega, kuid see ei ole tingimata kohustuslik osa. Samuti on ekslik arusaam, et tänavafotograafia nõuab tingimata tänava või linnaruumi olemasolu. Fotol olev keskkond peab sisaldama jälgi inimtegevusest.

Toomas Järvetil on eriti hea meel, et üleskutsele Viljandist tänavafotosid saata reageeris nii palju inimesi. Nii õnnestus lausa pool näituse väljapanekust sisustada Viljandi fotodega. Lisaks loodab keskuse esindaja, et antud projekt inspireerib ka teisi Eesti linnu sarnast näitust linnaruumis korraldama.

Loov Viljandi eestvedaja Heldi Ruiso ootab näituse avamist põnevusega, eriti seda hetke, milliseid muljeid ja lugusid Viljandi linna erinevate aegade tänavapilt hakkab läbi fotokunsti jutustama võrreldes teiste linnade tänavafotodega. “Loov Viljandi linnaruumi programmi ühe loojana pean oluliseks ka Dokfoto Keskuse jõudmist Viljandisse. Paistab ta eriti põnevalt silma just eluliste fotonäituste eestvedajatena. Viljandlaste ellu toome koos viljandlaste endi osalusel arutelu linnaruumi üle läbi fotokunsti,” ütles Ruiso.

Näitusel on eksponeeritud 25 tööd järgnevatelt autoritelt: Mihkel Ulman, Tõnu Noorits, Väino Meresmaa, Erko Ever, Kalju Suur, Indrek Pleesi, Iris Kivisalu, Andres Teiss, Sven Ustintsev, Peeter Langovits, Maiké Tubin, Endel Veliste, Silver Tõnisson, Kaimar Tamm, Airi Leon, Ako Lehemets, Linda Saar, Siiri Kaska, Aron Urb, Antti Sinitsyn, Zbanski Kino, Karel Kaljuste.

Dokfoto Keskus toetab dokumentaalfotograafia väärtustamist ja valdkonna arengut Eestis ja Eesti dokumentaalfoto tutvustamist maailmas. Keskuse missiooniks on kokku tuua fotograafid ja huvilised, kes dokumentaalfoto vahendusel jutustavad ja kogevad lugusid, mis inspireerivad, rikastavad, kaasavad ja muudavad elusid.

Loov Viljandis on kokku saanud seltskond viljandlasi, kes tegutsevad eri elualadel, aga kel kõigil on ühine soov kõnetada kaaslinlasi ja tekitada arutelusid linnaplaneerimise ja elukeskkonna parendamise ja väärtustamise teemadel.

Head Uudised GoodNews