1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Viljandis toimub sel nädalavahetusel esimene Elektroonilise Pärimusmuusika Festival
Viljandis toimub sel nädalavahetusel esimene Elektroonilise Pärimusmuusika Festival

Viljandis toimub sel nädalavahetusel esimene Elektroonilise Pärimusmuusika Festival

Luis Peixoto
Luis Peixoto

Ajal, mil luuperist on saanud juba ammu tavapärane vahend pärimusmuusikute pillipargis, on ka paljud teised elektroonilised muusikariistad leidmas teed pärimuslikku muusikat viljelevate artistide pilliarsenali hulka. Samuti on möödas aeg kui elektroonilisi muusikavahendeid seostati vaid tantsulise muusikaga. Tehnoloogia areng pakub võimalusi neid vahendeid kasutada mistahes muusikastiili juures ja pärimusmuusika pole siin mingi erand.

Lisaks sellele, et nende vahenditega jäljendatakse autentseid originaalpille ja -helisid, lastakse arhiivisalvestusi läbi vocoderite ja kasutatakse muid efekte, rakendatakse neid ka täiesti uue loomingu loomisel ja esinemistel iseenesestmõistevate abivahenditena. Seetõttu ongi esile tõusmas täiesti uus žanr pärimusmuusikamaastikul – elektrooniline pärimusmuusika – mis ühendab endas autentse, sajandite taha ulatuva pärimuse ja moodsa tehnoloogia.

18. aprillil toimuv Eesti esimene Elektroonilise Pärimusmuusika Festival koondabki selle uue esilekerkinud žanri väljapaistvamad esindajad Viljandi pärimusmuusika aita, et pakkuda teemakohaseid loeng-kontserte ning palju muusikat – ambientsetest helirännakutest kuni biidise-bassise tantsumuusikani.

Festival algab kell 17.00 loeng-kontsertide plokiga, kus eesti elektroonilise muusika algusaastatest tuleb rääkima Sven Grünberg, luuperi kasutamisest oma loomingu esitamisel Maarja Nuut ja Austraaliast kohale sõitnud välis-eestlane Olev Muska jutustab 1985. aastal välja antud esimese elektroonilise folkmuusika plaadi „Old Estonian Walzes“ taustaloo. Kõiki loenguid ilmestavad ka helinäited ja visuaalne taust.

Kontsertprogramm algab kell 20.00 pärimusmuusikat ja ambienti kokku miksiva Epifoliumi etteastega. Lisaks esinevad kahel erineval laval veel meisterjaan, Pastacas, Trad.Attack! ja portugallane Luis Peixoto. Läbi terve õhtu ja öö mängivad pärimusmuusika aida erinevates soppides muusikat Raadio 2 saate Etnokonservid DJ-d Daysleeper, Don Erikson ja San Antonio, kelle muusikavalikus on festivalile kohaselt tantsuline-elektrooniline maailmamuusika.

Lisaks muusikale pakub festival ka visuaalset programmi, mille eest seisab hea Frindo Kveiks, ehk kunstnik Martin Rästa.

Head Uudised GoodNews