1. Avaleht
  2. Kunst
  3. VON LÕNGUS! „Viimsepäeva katedraali“ võib vaadata nüüd virtuaaltuurina
VON LÕNGUS! „Viimsepäeva katedraali“ võib vaadata nüüd virtuaaltuurina

VON LÕNGUS! „Viimsepäeva katedraali“ võib vaadata nüüd virtuaaltuurina

Sel suvel ülipopulaarseks osutunud tänavakunstnik Edward von Lõnguse ülevaatenäitust „Viimsepäeva katedraal“ võib vaadata nüüd virtuaaltuurina netis ja 8. novembrini Solarise keskuses.

Näituse kuraatori Andra Orni sõnul otsustati Tallinna Biennaali raames toimunud väljapanekust virtuaaltuur vormida just suure publikuhuvi tõttu: näitust külastas juulikuus üle 6000 inimese.

„Otsustasime kaasaegseid tehnilisi lahendusi kasutades näituse salvestada, et Lõnguse loomingust saaks osa veelgi suurem hulk inimesi. Samuti läheb kogu virtuaalreaalsuse ja tekkiva hüperreaalsuse kontseptsioon hästi kokku kunstniku loominguga. Lõnguse tabav loominguline keel, mis on kombineeritud meie kultuurilise taustaga, on ka hea õppevahend õpetajatele, et noori kunstile lähemale tuua,” ütles Orn.

VR-prillidega saab minna n-ö näituse sisse, liikuda ühe teose juurest teise ja kogeda üsnagi samasugust atmosfääri, kui valitses juulikuus näitusesaalis. Tervikliku kogemuse saamiseks on soovitatav samaaegselt veebilehel käivitada Taavi Tulevi spetsiaalselt näituse jaoks loodud heliriba. Väljapaneku jäädvustas digitaalselt ajalukku ja vormis virtuaalreaalsuse kogemuseks AVAR Agentuur.

„Viimsepäeva katedraal“ on pühendatud ainsale universaalsele religioonile, mis ühendab kõiki maid ja rahvaid, hoolimata kultuurilisest taustast, nahavärvist või jumalakuvandist. „Ainus kokkuleppeline imaginaarväärtus, mille suhtes jagame kõik ühtset arusaama, on RAHA. Meie usk selle paberitüki väärtusesse on aga niivõrd kindel ja vankumatu, et oleme valmis sellele järgnema kasvõi maailma lõppu. Raha lõi meie maailma. Raha selle ka hävitab,“ seisab näituse tutvustuses.

Kui pop-up-väljapanek toimub vaid viiel päeval, siis „Viimsepäeva katedraali“ virtuaaltuur jääb edaspidigi internetist kättesaadavaks kaasaegse kunsti keskkonna veebilehel NOAR.eu, kus on ka põhjalik ülevaade Eestis ja lähiriikides toimuvatest kunstinäitustest. Orni sõnul võiks virtuaaltuur ärgitada inimesi avastama ka teisi galeriisid ja näituseid.

Head Uudised GoodNews