1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VÕÕRTÖÖJÕUD I Jüri Ratas: töötame võõrtööjõu probleemi lahendamise nimel
VÕÕRTÖÖJÕUD I Jüri Ratas: töötame võõrtööjõu probleemi lahendamise nimel

VÕÕRTÖÖJÕUD I Jüri Ratas: töötame võõrtööjõu probleemi lahendamise nimel

Peaminister Jüri Ratas ja maaeluminister Arvo Aller kohtusid täna põllumajandusorganisatsioonide esindajatega, et rääkida kriisiolukorra majandusmõjust, kuulata ettevõtjate tagasisidet maamajandust turgutanud lisaeelarvele ning arutada, mida riik võiks veel teha sektori aitamiseks.

„Paljud põllumajandusettevõtted, seal hulgas maasikakasvatajad, on tööjõumahukamatel perioodidel harjunud kasutama välistööjõudu, mille vaba liikumine on koroonakriisi tõttu praeguseks peatunud. Euroopa Liit on sulgenud piiri kolmandate riikidega, lisaks piiravad riigid ise oma kodanike lahkumist. Meie põllumeeste jaoks tähendab see väga keerulist olukorda,“ nentis Ratas.

„Valitsus on riigikogule esitanud ettepaneku pikendada 31. juulini nende võõrtööliste Eestis töötamise õigust, kes viibisid siin 17. märtsi seisuga ja kelle tööandja põhitegevusala on põllumajandus. See on esimene samm kindlustamaks, et kodumaised põllumajandussaadused saaksid korjatud ning ettevõtjaid tootmisega kavandatud mahus jätkata,“ sõnas ta.

Peaministri sõnul peavad ka ettevõtjad lahenduste leidmisel olema paindlikud ja aktiivsed. „Alates 15. juunist saavad terved Schengeni kodanikud taas Eestisse siseneda, see tähendab ka tööjõu vaba liikumist,” lausus Ratas. Seda, millal võiks toimuda piiride avamine kolmandate riikidega, on tema sõnul praegu veel vara öelda. „See sõltub iga riigi epidemioloogilisest olukorrast,“ lisas ta.

Peaministri hinnangul saab tööjõu probleemi lahendamisele kaasa aidata Töötukassa, kes aitab kokku viia tööta jäänud inimesed ning abijõudu vajavad põllumajandusettevõtted. Töötukassa andmetel on 3500 töötut, kes on huvitatud põllumajanduses töötamisest. Põllumajandusorganisatsioonid hindavad tipphooaja vajaduseks umbes 1500 töölist.

Ratase sõnul peab riik lisaks lühiajalistele lahendustele mõtlema ka pikemaajalistele meetmetele, mis aitaksid vähendada võõrtööjõust sõltumist põllumajanduses. Tema sõnul tähendab see varasemast suuremat põllumajanduserialade propageerimist noorte seas ning erinevate investeeringute tegemist, mis aitaksid ettevõtetel tootmist automatiseerida ning efektiivsemaks muuta.

Ratas rõhutas, et maaelu edukas käekäik on selle valitsuse kindel prioriteet. „Mul hea meel, et saime tänasel kohtumisel arutada sektorile olulistel teemadel. Üksteist ära kuulates ja koostööd tehes suudame leida võõrtööjõu probleemile lahenduse. Töötame selle nimel, et sel suvel ükski maasikas korjamata ega lehm lüpsmata ei jääks,“ sõnas ta.

Kohtumisel osalesid Eesti Aiandusliidu juhatuse esimees Raivo Külasepp, Eesti Maasikakasvatajate Liidu juhatuse liige Elke Lillemets, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus ning Isamaa erakonna juht Helir-Valdor Seeder.

Head Uudised GoodNews