1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Voronja galerii 8. suvehooajal kohtuvad näituseruumis kunst, teadus ja ulme
Voronja galerii 8. suvehooajal kohtuvad näituseruumis kunst, teadus ja ulme

Voronja galerii 8. suvehooajal kohtuvad näituseruumis kunst, teadus ja ulme

30. mail avab Voronja galerii virtuaalselt kaheksanda suvehooaja – teadlastepaari Kaija Põhako-Esko ja Tõnu Esko kureeritud näitust „Kolmainsus: Kunst. Teadus. Ulme“ saab Peipsiveerel külastada 3. juunist kuni 29. augustini.

Näituse eesmärgiks on kunsti kaudu kombata tänapäeva teaduse tehnilisi ja eetilisi piire. Käsitletavad valdkonnad võib tinglikult jagada kaheks: sisekosmos, mis hõlmab inimese sees toimuvat, ning väliskosmos ehk kõik, mis jääb väljapoole meid endid. Näitus on üles ehitatud kui rännak läbi mõlema sfääri.

„Kunstinäituse kureerimine on olnud üks meie unistusi ja kui juba kureerida, siis teha selline näitus, mida isegi hea meelega külastaks,“ kinnitavad kuraatorid Kaija Põhako-Esko ja Tõnu Esko ühest suust ning lisavad, et näitus tuli täpselt selline nagu ette kujutatud ja paremgi veel. Kaija leiab, et kõige põnevam oli näha, kuidas välja valitud teosed päriselt koos mõjuvad. Tõnu hindas protsessi kõige huvitavamaks osaks kohtumisi kunstnike ja ulmekirjanikega. Näitus on mitmekesine, pakub vaatamist erinevate stiilide ja kunstivormide austajatele ning püüab mänguliselt ja kergelt haarata vaatajat kaasa mõtlema keerulistel teemadel.

Suvenäituse üheks osaks on raamatukogu valitud ulmekirjandusteostega. Lisaks on näitusel esindatud kuraatorite teadustööalased installatsioonid ja videod. Saunamajas saab näha valikut Eesti Teadusfotode konkursilt aastatest 2011-2019.

Virtuaalset avamist saab jälgida galerii Facebooki-lehel, kus on võimalik koos kuraatoritega läbida virtuaalne näitusetuur ning jälgida Jaan Peha muusikalist etteastet, mis on loodud näituse konteksti silmas pidades. „Rõõm on Voronja galerii värskel näitusel esmaesitleda uut ja hariva sisuga muusikapala “Elu keel”, mis seikleb põgusalt geeniteadlase professor Tõnu Esko “mehegeeni” lõputute ridade-radade algusmillimeetril,“ annab Jaan Pehk aimu kontserdi repertuaarist.

Näitusel osalevad Alar Tuul, Estookin, Siiri Jüris, Eike Eplik, Elo-Mai Mägi, Grisli ja Danel Kahar, Regina Mareta Soonsein, Edgar Tedresaar, Markus Kasemaa, Kalju Kivi ja Leonhard Lapin. Kunstnikuna teeb näitusel debüüdi ka kuraator Tõnu Esko. Graafilise kujunduse teostas Jaanus Kaasik, näituse kujundas Kaili Kask. Teosed valgustas välja Taavi Toom.

Näituse kuraatorid on geeniteadlane Tõnu Esko ja materjaliteadlane Kaija Põhako-Esko. Tõnu, kes töötab Tartu Ülikooli genoomikainstituudis inimesegenoomika professori ja asedirektorina, on pälvinud inimgenoomiuuringute eest Eesti noore teadlase preemia ja Eesti teaduspreemia. Kaija on Marie Sklodowska-Curie programmi stipendiaat ja töötab Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudis materjalidekeemia kaasprofessorina.

Näitus on avatud 2. juunist kuni 30. augustini kolmapäevast pühapäevani. Galerii pilet 2 eurot. Lastele tasuta. Suve jooksul on plaanis korraldada vestlusõhtuid teadlaste, ulmekirjanike ja kunstnike osalusel, samuti on kavas kuraatorituurid.

Voronja galerii alustas Peipsiveerel näitustega 2014. aastal. Alates 2016. aastast korraldab Voronja galerii Tartus korternäituseid ning alates 2018. aastast korternäitustesarja „Lätted“, mis toimusid Eesti erinevates paikades, tuntud ja armastatud kunstnike sünnikodudes.

Head Uudised GoodNews