1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Voronja galerii avab viienda suvehooaja
Voronja galerii avab viienda suvehooaja

Voronja galerii avab viienda suvehooaja

Soome kunstikriitik Otso Kantokorpi
Foto: Timo Setäla

Pühapäeval, 17. juunil, kell 14 avaneb Voronja galerii viies suvehooaeg, varalahkunud Soome kunstikriitiku Otso Kantokorpi kureeritud näitusega „Seitse õde“. Näitusel osalevad Soome nüüdiskunsti tippu kuuluvad kunstnikud Kaisu Koivisto, Emma Helle, Tuuli Saarekase, Sanni Seppo, Minnamari Toukola, Milja Viita ja Pauliina Turakka Purhonen. Peale näituse avamist, kell 16 toimub Voronja aias Mari Kalkuni kontsert „Ilmamõtsan“.

„Soome kirjaniku Aleksis Kivi tuntud teos „Seitse venda“ on ka Eestis olnud omal ajal väga populaarne. See on lugu seitsmest vennast, kes üritavad leida oma kohta tulevases, kaasaegses maailmas. Tuues paralleele Aleksis Kivi loole kutsusin sel korral galeriisse seitse naiskunstnikku ehk „Seitse õde“, kes proovivad tänapäeval, postmodernseks tituleeritud ühiskonnas, leida oma kohta“, põhjendas Otso Kantokorpi näituse teemavalikut.

„Otso Kantokorpi tõlgendus Aleksis Kivi teosele mõjus värskendavalt ja aktuaalseltki. Voronja galerii tekkis viis aastat tagasi samuti eeskätt tänu muutusi vajavale kunstiskeenile. Oleme püüdnud omalt poolt tuua galeriikülastust publikule lähemale ning läbi suvegalerii vormi ning hiljem lisanduvate korternäituste korraldamisega on see ka õnnestunud,“ kommenteerisid Voronja galeristid Kaili Kask ja Raul Oreškin kuraatori valikut ning lisasid „Muutustega kohanemine ning vajadusel ka muutuste ellukutsumine on olnud läbi viie aasta Voronja galerii tegevuse lahutamatu osa“.

Oleme püüdnud omalt poolt tuua galeriikülastust publikule lähemale ning läbi suvegalerii vormi ning hiljem lisanduvate korternäituste korraldamisega on see ka õnnestunud.

Näituse avamisele väljub Tartust, Vanemuise alumisest parklast, kell 13 eribuss, mis tagasi Tartu poole stardib kell 17.30. Bussipileti maksumus on 10 eurot, mis ühtlasi tagab pääsu Mari Kalkuni aiakontserdile. Bussile on vajalik eelnev registreerumine – raul.oreskin@gmail.com.

Näitus „Seitse õde“ on Peipsiveerel avatud kuni 26. augustini, kolmapäevast pühapäevani, kell 12-18. Näituse valmimist toetasid Kultuurkapital ja Soome Instituut.

Kaisu Koivistu Teraslinnud

Otso Kantokorpi on õppinud Helsingi Ülikoolis kultuuriantropoloogiat, teoreetilist filosoofiat, poliitilist ajalugu ja sotsioloogiat. Ta oli alates 1985. aastast Helsingi Ülikooli humanitaarteaduste kandidaat. Kantokorpi on lugenud mitmetes Soome ülikoolides loenguid, muuhulgas andnud seminare Helsingi Ülikoolis, Tampere Ülikoolis, Tarbekunsti Kõrgkoolis, Teatrikõrgkoolis ja Lahti Kunstiinstituudis.

Otso Kantokorpi on välja andnud kümneid raamatuid ning kureerinud mitmeid näituseid, lisaks on ta kirjutanud üle 4000 artikli paljudele väljaannetele. Aastatel 1998–2005 oli ta ajakirja Taide peatoimetaja, peale seda kuni 2010. aastani Kritiikin Uutiset peatoimetaja.

Kantokorpi tegevust on pärjatud mitmete ajakirjanduse ja kunsti valdkonna auhindadega, sealhulgas on ta pälvinud 2005. aastal Soome Kultuurifondi kriitikupreemia ja 2011. aastal Kiasma nüüdiskunstisõbra tiitli. 2010. aastal nomineeriti Kantokorpi Bonnieri ajakirjanduspreemiale.

Otso Kantokorpi lahkus ootamatult meie hulgast 11. mail 2018. Voronja galerii viies suvenäitus „Seitse õde“ jäi viimaseks Kantokorpi kureeritud näituseks.

Head Uudised GoodNews