1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Voronja galerii saunamajas toimub Peeter Lauritsa näitus „Siiami saun“
Voronja galerii saunamajas toimub Peeter Lauritsa näitus „Siiami saun“

Voronja galerii saunamajas toimub Peeter Lauritsa näitus „Siiami saun“

Laupäeval, 7. juulil, kell 16, avatakse Voronja galerii saunamajas Peeter Lauritsa fotonäitus, mis on maskeeritud saunarätikuteks. Avamisel musitseerib Varnja laulik Eva Mitreikina, kes on inspiratsiooni saanud kohalikust folkloorist ning laulab vanas vene keeles. Näitus „Siiami saun“ jääb avatuks 26. augustini, kolmapäevast pühapäevani, kell 12-18, aadressil Kesk 22, Varnja küla, Peipsiveerel.

„Siiamis on väga vähe saunu ja Peipsi ääres napib jälle Hindu templeid. Samas on Siiamis soe nagu saunas ja saunas on pühalik nagu templis. Käesolev näitus toob need erinevad maailmad kokku Voronja sauna leiliruumis, lehtlas ja eestoas,“ selgitab Peeter Laurits näituse tagamaid.

Tööd on pildistatud Chiang Mai terrakotatööstuse Baan Phor Liang Meuni tagahoovis, kuhu on kuhjatud vanade Khmeeri ja Ayutthaya šedöövrite terrakotakoopiate katkised ja praak- eksemplarid. Sellest kihistusest on aja jooksul taimestik läbi kasvanud ja mõni aasta tagasi on sellesse hoovi rajatud välikohvik, misläbi nii terrakotad kui neid konsumeeriv haljastus on siirdunud uude taaskasutustsüklisse. Nüüd lähevad uuele ringile ka nendest kooslustest pildistatud fotod, mis põhjamaises saunas muudavad oma tähendust märkimisväärselt.

„Nagu mu viimaste aastate tööd ikka, nii toetuvad ka need müütilisele teadvusele ja on üles ehitatud semiootilise ja orgaanilise kõrvutamisele,“ lisab Laurits.

Tööd toetuvad müütilisele teadvusele ja on üles ehitatud semiootilise ja orgaanilise kõrvutamisele.

Peeter Laurits on sündinud 1962. aastal Tallinnas. Ta on õppinud lisaks Eesti ülikoolidele, Leningradis ja New Yorgis. Kaheksakümnendatel keskendus Laurits fotograafiale, näitustel esineb alates kaheksakümnendate keskpaigast, rahvusvaheline näitusetegevus algas üheksakümnendatel ja on olnud tihe. Ta on olnud Kütioru Avatud Ateljee üks asutajaid ning lisaks on ta algatanud veel teisigi kunstirühmitusi. Alates 2017. aastast on ta Tartu Ülikooli vabade kunstide külalisprofessor.

Head Uudised GoodNews