1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VORONJA GALERII! Voronja galerii kolmanda suvehooaja teemaks on religioon
VORONJA GALERII! Voronja galerii kolmanda suvehooaja teemaks on religioon

VORONJA GALERII! Voronja galerii kolmanda suvehooaja teemaks on religioon

Sandra Jõgeva
Sandra Jõgeva

Peipsiveerel vanausuliste külas asuva Voronja galerii kolmanda hooaja näituse paneb kokku Sandra Jõgeva. Näitus tegeleb küsimusega, kuidas inimesed jõuavad religioonini ning kuidas nad satuvad sellistesse kooslustesse ja kogukondadesse, mida kõrvalseisjad võivad mõnikord nimetada ka sektideks.

Näitusel saavad sõna kristlikesse kogudustesse kuuluvad inimesed − nii uuematesse kui ka vanade traditsioonidega kogukondadesse. Intervjueeritavate seas on nii koguduste lihtliikmeid, kirikus töötavaid või teoloogilise haridusega inimesi, nii neid, kes on usu saanud kaasa oma perekonnast kui ka neid, kes on selle leidnud pikkade otsingute tulemusena.

Näituse autori Sandra Jõgeva sõnul tulevad näitusel „kapist välja” mõned kuulsused, kes räägivad oma loo seoses religiooniga. Kõigil intervjueeritavatel on sügav suhe usuga ning mõned neist on kuulunud ka mitmesse taolisse ühendusse.

Sandra Jõgeva on viimase 15 aasta jooksul kuulnud palju lugusid religioossetest ühendustest siinsamas Eestis, mis neelavad inimesed endasse, olenemata nende haridusest või sotsiaalsest positsioonist. „„Pöördunu“ elu pole pärast seda enam kunagi endine. Sekti satub inimene tavaliselt kriisihetkel, kui on midagi ränka ja parandamatut juhtunud kas tema era- või tööelus ning kui puudub piisavalt lähedaste inimeste toetav ring. Samal ajal on üldiselt ateistlikus Eestis igasugune usuline kuuluvus marginaliseeritud ning avaliku arvamuse jaoks on see kõik üks sekt puha. Elame ju riigis, kus ka igapühapäevast kirikuskäimist peetakse kaugelearenenud usuhulluse märgiks,“ rääkis Jõgeva.

Sandra Jõgeva on usurühmitusi ja religioosseid kogukondi 9 aasta jooksul ka sihipäraselt ja „antropoloogilisest“ huvist külastanud ning loonud nende põhjal ka varem mõningad kunstiteosed. Näiteks 2007. aastal Tartus Rael Artel Gallery’s Kiwa kureeritud grupinäitusel eksponeeritud heliinstallatsioon „Vox Dei”, mis baseerus Elu Sõna aktiivse liikme lindistatud „keeltes rääkimisel” ehk glossolaalial. Sellele jägnes samal aastal sama Elu Sõna aktivisti (ja ühtlasi palgalise värbaja) „keeltes rääkimise” pikemal salvestusel põhinev „karaokevideo“ „His Master`s Voice”, millega kaasnes publikut kaasavate performance`ite seeria Berliinis, New Yorgis ning Tartus (2007−2008).

Voronja galerii kolmas suvehooaeg avatakse 11. juunil 2016 ning näitus jääb avatuks kuni augusti lõpuni.

Voronja galerii asub Varnja külas, Peipsiveerel, vana kalurimaja paadikuuris. Tegu on ruumidega, mida saab näitusetegevuseks kasutada ainult suvel. 2014. aastal, mil galeriis avas esimese hooaja Kiwa kureeritud punk-näitusega „Ajutine valitsus. Nelikend aastat punki.”, väisas galeriid kahe kuu jooksul üle 1000 külalise. 2015. aasta suvel, kui galeriis oli avatud Mari Kartau kureeritud näitus „Comeback”, külastas galeriid üle 2300 huvilise.

Head Uudised GoodNews