1. Avaleht
  2. Ajalugu
  3. XXI kooli õpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeval Pika Hermanni torni lipu
XXI kooli õpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeval Pika Hermanni torni lipu

XXI kooli õpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeval Pika Hermanni torni lipu

Tallinna XXI kooli õpilased heiskasid koos riigikogu esimehega täna päikesetõusul vastupanuvõitlemise päeva puhul Pika Hermanni torni sinimustvalge lipu.

Riigikogu esimehe sõnul on ajaloolise mälu säilimine oluline. Jüri Ratas meenutas noortega kohtudes, et alati on Eesti jaoks keerulistel aegadel leidunud inimesi, kelle isamaa-armastus ja aated on kõrgemal iseenda saatusest. „Riigikaitsetunnid koolides, Eesti lipu ja oma kooli lipu au sees hoidmine näitavad meie tänaste noorte kõrget moraali ja head tahet oma riiki hoida ja kaitsta,“ tunnustas Ratas noori.

„Tänased koolinoored on elanud kogu oma elu vabas riigis,“ ütles Ratas. „Omariiklus kestab seni, kuni me teadvustame endile, et meie vabadus pole enesestmõistetav, oskame seda väärtustada, hoida ja kaitsta. Ühised tähendusrikkad ettevõtmised aitavad sellele kindlasti kaasa.“

Vastupanuvõitluse päeval õpilaste lipu heiskamine on aastatepikkune traditsioon. Täna olid lipu heiskamise toimkonnas Tallinna XXI kooli õpilased Mathias Lantin, Karl Rudolf Kunnas, Rudolf Aavik, Gregor Mattias Froš, Arpo Kohv, Jako Julius Schmid ja Henri Ojaste.

XXI kooli liputoimkond on 1997. aastast tegutsev õpilasorganisatsioon, mis esitab, valvab ja kaitseb kooli lippu ja vajadusel riigilippu, lähtudes Eesti lipu seadusest. Toimkond koosneb vabatahtlikest 10.–12. klassi noormeestest.

1940. aasta suvel, mil Nõukogude väed okupeerisid Eesti territooriumi, sai Raua tänava koolist ehk nüüdsest XXI koolist Eesti kaitseväe sidepataljoni ajutine kodu. Saksa okupatsiooni lõppemisel 1944. aasta sügisel taastati põhiseaduslik Eesti Vabariik. Selleks astus ametisse 18. septembril valitsus Otto Tiefiga eesotsas. Valitsus kuulutas Eesti käimasolevas sõjas neutraalseks. Eesti suveräänsusest Punaarmee aga ei hoolinud ja Eesti okupeeriti taas. 22. septembril 1944 asendati vägivaldselt sinimustvalge Eesti lipp Pika Hermanni tornis punalipuga.

22. septembril tähistataksegi Eestis vastupanuvõitluse päeva. Septembri lõpus 1944 algas ligi pool sajandit kestnud eestlaste vastupanuvõitlus. See oli vastupanu Eesti iseseisvuse taastamise nimel nii kodus kui ka eksiilis, mis kestis 1991. aastani.

Head Uudised GoodNews