1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Železnodorožnikust saab Nädala: Narva-Jõesuus muutuvad bussipeatuste nimed
Železnodorožnikust saab Nädala: Narva-Jõesuus muutuvad bussipeatuste nimed

Železnodorožnikust saab Nädala: Narva-Jõesuus muutuvad bussipeatuste nimed

31. märtsil muutuvad Narva-Jõesuu linna haldusterritooriumil ühissõidukipeatuste nimed.

Mitmed peatused on saanud tänu erinevatele ettepanekutele tagasi ajaloolised nimed või on seotud mingi piirkonna- või asukohaga. Ajaloolised nimed on tagasi saanud Apteegi, Kajaka ja Auga peatused Narva-Jõesuu linnas ja Anela peatus Udria külas.

Keelereeglitest tulenevalt ja asukohta arvestades on uued nimed Riigimõisa (endine Energeetik-2 suvilad), Merevaigu (endine Baltika-1 suvilad), Nädala (endine Železnodorožnik suvilad), Leekova (endine Rjabinka suvilad) ja Augametsa (endine Svetafor suvilad) peatustel. Lisaks peavad peatuste nimed olema omastavas käändes.

Asukohast tulenevalt on saanud uued nimed Kudruküla (endine Kasvuhooned), Veski (endine Auvere) ja Arumäe oja (endine Arumäe lõpp-peatus) peatused. Nõudepeatuste uued nimed Olgina ja Soldina piirkonnas on Naabri, Sarapuu, Mesilase ja Mõisa. Narva-Jõesuu kalmistu uus peatuse nimi on Jõesuu kalmistu.

Ühissõidukipeatuste nimede ülevaatamise ja korrastamise vajaduse tingisid mitmed asjaolud. Eelkõige olid vastuolud kohanimeregistris ja ühistranspordiregistris. Peatuste nimed peavad olema vastavuses eesti keele reeglitega ja vajadus oli korrastada erinevatel aegadel tekkinud arusaamatud peatuste nimed. Nõudepeatustele oli vaja määrata nimi ja seadustamist vajasid ka üksikud uued peatused. Kogu peatuste nimede muutmise protsess kestis üle kahe aasta.

Head Uudised GoodNews