1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. 150 aastat tagasi anti Nõmmel välja esimene krunt
150 aastat tagasi anti Nõmmel välja esimene krunt

150 aastat tagasi anti Nõmmel välja esimene krunt

Täna 150 aastat tagasi andis Nikolai von Glehn rendile praeguse Nõmme maa-ala esimese suvilakrundi. Seejuures olevat ta lausunud märgilised sõnad: “Seie saagu lenn”. Just seda hetke võib pidada sümboolse nurgakivi panekuks Nõmme linnale.

Krundi pindala oli 7324 ruutsülda ehk 3,33 hektarit raudtee ülesõidu ja praeguste Glehni ja Idakaare tänavate piirkonnas. Krundi saaja oli Johannes von Pihlemann (1819-1894), õuenõunik ja rüütel. Ta oli vene keele õpetaja Tallinna kubermangugümnaasiumis ning Tallinna rae tõlk. Esialgu sai uus omanik krunti vaid rentida, sest Balti eriseadus keelas rüütlimõisate tükeldamise. Mõni aasta hiljem (1880) Glehn selle õiguse keiser Aleksander II käest ka sai.

Selle väärika tähtpäeva puhul paigaldati krundi territooriumile Kõue ja Nikolai von Glehni tänava nurka mälestustahvel. Nõmme gümnaasium istutas kooli hoovi Nõmme rajamise alguse tähistamiseks pihlaka.

  • Tähistamaks sündmust korraldab Nõmme Linnaosa Valitsus täna kell 17:30 väikese jalutuskäigu Nõmme esimese krundi territooriumil. Ajaloolist retke viib läbi Hendrick Rang. Kogunemine Nõmme raudteejaama varikatuse all, jalutuskäigule jäävad nii kunagine kõrts kui vorstivabrik, 7 versta post ja “Ivan Julma kants”. Jalutuskäik lõpeb kohas, kus 150 aasta tagust sündmust tähistab mälestustahvel.
Head Uudised GoodNews