1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. 5 parimat jõulufilmi, mida perega “Visa hinge” ja ”Üksinda kodus” asemel vaadata
5 parimat jõulufilmi, mida perega “Visa hinge” ja ”Üksinda kodus” asemel vaadata

5 parimat jõulufilmi, mida perega “Visa hinge” ja ”Üksinda kodus” asemel vaadata

Pühade ajal ollakse perega koos, süüakse head toitu ning vaadatakse üheskoos palju telerit. Kui aga oled iga-aastastest traditsioonilistest jõulufilmidest, nagu “Üksinda kodus”, “Visa hing” või “Õhtusöök ühele” tüdinenud, siis Samsung Eesti koduseadmete divisjoni müügijuht Teet Torn soovitab häid ja kvaliteetseid jõulufilme, mida sa tõenäoliselt ei mäleta või millest pole kuulnud, ent mis ometigi toreda pühademeeleolu koju toovad.

1. It’s a Wonderful Life (1946)

Jõulufilme on maailmas rohkemgi kui keegi oskab ilmselt arvata, aga üks paistab nende seast eriliselt välja. Tegemist on Frank Capra 1946. aastal ilmavalgust näinud draamaga, mis jutustab loo pankurist, kes leiab enda jaoks elu tõe oma kaitseingli abiga. Kuigi tegu on tõelise filmiklassikaga, on see värskendav ja aktuaalne vaatamine tänapäevani. Ameerika Filmiinstituudi hinnangul on see film läbi aegade kõige inspireerivam film.

“Kui vanu klassikuid kodus suurelt ning kõrglahutusega ekraanilt vaadata, siis on maksimaalne nauding garanteeritud. Näiteks Samsungi QLED ekraanid suudavad kuvada kogu värviruumi ning nii on väga täpselt näha, mida režissöör mõtles ja edasi anda tahtis. Antud film on küll mustvalge, kuid isegi nendes värvides annab kvaliteetne ekraan palju juurde,” ütles Torn.

2. Miracle on 34th Street (1994)

Ükski hea asi pole siin maailmas päris uus, nii on ka “Miracle on 34th Street” 1994. aasta filmiga, mis on peaaegu sama hea uusversioon klassikust aastast 1947. Film räägib kaubanduskeskuses töötavast Jõuluvanast, kes võib tegelikult olla see päris õige ja originaalne jõulumees. Filmi sobib vaadata ka koos lastega, kuna üks peategelastest on armas ja südamlik 6-aastane Susan, kel on oluline roll selles, et filmis õiged jõulud saabuks.

“Tegemist on väga laheda looga, mis peaks korda minema kõigile vaatajatele, Tänapäevale kohaselt on filmis jõulud seotud kommertsiga, kuid kui sellest mööda vaadata, on kindlasti väärt jõulufilmiga,” kommenteeris Torn.

3. The Bishops Wife (1947)

See jõuluklassika on taaskord vanem film, ent ühendab endas oskuslikult komöödia, draama, romantika ja fantaasia, mis teeb sellest suurepärase jõululoo. Filmi peaosa mängib legendaarne Cary Grant, kes kehastab inglit, kes võtab kuulda vaevatud preestri palveid ning asub imesid tehes aitama uue kiriku ehituseks raha koguda.

“Kellele vanemad filmid ei meeldi, võib vaadata linateose uusversiooni aastast 1996, mis oli sama edukas kui originaal. Selle peaosas mängivad Whitney Houston, Denzel Washington ja Courtney B. Vance,” selgitas Torn. “Elamus on garanteeritud igal juhul.”

4. Carol (2015)

Filmisoovituste hulka kuulub kindlasti ka romantiline melodraama Carol, mis põhineb eelmise sajandi keskpaiku avaldatud novellil. Film räägib noorest alustavast fotograafist, kes töötab kaupluses müüjana ning kohtub seal jõuluajal salapärase naisega, kellega tema teed taas ristuvad. Tegu on keerulise, ent samas mõtlemapaneva looga inimsuhetest, lootusest ja armastusest.

“Koduse filmivaatamise puhul soovitan valida teleri pildimenüüst spetsiaalselt filmidele mõeldud seaded, mis teeb vaatajakogemusest parima. Kui hiljem soovite näiteks mõnda jõulukontserti vaadata-kuulata, siis muutke seaded jällegi vastavaks, et sügav helikvaliteet oleks tagatud,” rääkis Torn.

5. Snowman (1982)

1982. aastal Briti televisiooni jaoks loodud 27 minutit pikk animeeritud jõulufilm sai kohe suureks hitiks ning on seda tänapäevani, mida näidatakse Inglismaal traditsiooniliselt iga aasta jõuludel, nagu meil Kevini ja John McClane’i seiklusi. Film räägib poisi ja ellu ärganud lumemehe sõprusest ning nende maagilisest reisist jõuluööl läbi Euroopa.

“Kel on kodus uusim Samsungi 4K teler, mis muudab ka näiteks HD-formaadis pildi 4K vääriliseks, saab sellest animeeritud klassikast kindlasti elamuse, mis jätab sooja jõulutunde hinge kuni uue aastani,” ütles Torn. “Mis poisi ja lumemehe sõprusest saab, seda soovitan kõigil filmist juba ise vaadata.”

Head Uudised GoodNews