1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Jaan Kaplinski 80 – kirjaniku teekond on jäädvustatud virtuaalnäitusel
Jaan Kaplinski 80 – kirjaniku teekond on jäädvustatud virtuaalnäitusel

Jaan Kaplinski 80 – kirjaniku teekond on jäädvustatud virtuaalnäitusel

Jaan Kaplinski 80. sünnipäevaks valmis Eesti Kirjandusmuuseumi Arhiivraamatukogu ja Eesti Kultuuriloolise Arhiivi kogudel põhinev virtuaalnäitus „Jaan Kaplinski teekond“.

Jaan Kaplinski on oma arhiivi Eesti Kultuuriloolisesse Arhiivi hoiule andnud aastakümnete jooksul. Virtuaalnäitus algab jaotustest „Kaplinskist“ ja „Kaplinskiga“, mis koondavad tema kohta kirjutatut ja kõneldut leksikonidest Youtube’ini. Näitus on üles ehitatud kümnenditena: „1960–70ndad“, „1980–90ndad“ ja „2000ndad…“.

“Muidugi on need vaid tinglikud ajaraamid, mis siiski aitavad kirjaniku loomingulist teekonda tajuda ja mõista. Ja aukartust äratavalt sügav ja loomerikas on olnud see kulg alates esikkogust tänaseni, kasvava rahvusvahelise tuntuseni,“ ütleb Eesti Kultuuriloolise Arhiivi vanemteadur Marin Laak. Kaplinski teoste tõlkeid on praeguseks ilmunud rohkemal arvul kui kirjaniku eestikeelseid teoseid kokku.

Näituse ajajoon näitab kirjaniku kõiki raamatuid luulekogudest tõlgeteni. Kaanepiltidele lisaks leiab mõned fotod Jaan Kaplinskist ajas ja väikse valiku luuletusi autori loal. „Virtuaalnäitusele on välja pandud luuletuste käsikirju aastast 1973,” selgitab Laak.

Näituse lõpetavad jaotused „Luulet ja laule“ ja „Tõlked“. Vaatajad saavad kuulata autorit lugemas oma luulet CD-plaadilt „Kolmes keeles“ (EKS, 2014). Veebiavarustest on koondatud Kaplinski luuletustele loodud heliloomingut, luuleleide ja tõlgete esitusi. „Mõistagi on see vaid jäämäe tipp sellest, mida Kaplinski kohta võib veebiavarustest leida. Kuulamata jäid raadiosaated, lugemata digilehed. Palju abi oleks näituse koostamisel Jaan Kaplinski e-bibliograafiast, mida praegu veel ei ole,“ sõnab Laak.

Virtuaalnäituse „Jaan Kaplinski teekond“ koostasid Eesti Kultuuriloolise Arhiivi vanemteadurid Marin Laak ja Maarja Hollo, kujundada aitas digiarhivaar Marju Mikkel ning tehnilise teostuse tagas Ilona Kolossova. Tegemist on esimese kirjandusliku virtuaalnäitusega, mis jääb vaatajatele avatuks piiramata ajaks. Laagi sõnul on virtuaalnäitus ühtviisi nii väljakutse kui ka võimalus: „Saame oma arhiividele toetudes avada kirjanike suurust täiesti uuel moel. Samal ajal ei ole vaatajaskond piiratud kirjandusmuuseumi füüsilise külastamisega.“

Head Uudised GoodNews