1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. FOTOD I President Karis: Ida-Virumaa omavalitsused ootavad valitsuselt selget plaani ja ühist otsustamist
FOTOD I President Karis: Ida-Virumaa omavalitsused ootavad valitsuselt selget plaani ja ühist otsustamist

FOTOD I President Karis: Ida-Virumaa omavalitsused ootavad valitsuselt selget plaani ja ühist otsustamist

Rohepööre ja õiglane üleminek on president Alar Karise sõnul väga mastaapne muutus, mis puudutab kõiki eluvaldkondi ja igat inimest Ida-Virumaal ning vajab selget plaani. „Kõige olulisem on, et selles üleminekus oleks arvestatud võimalikult palju kohalike omavalitsuste ja elanike ettepanekuid. Nemad peavad saama otsustamisel öelda, millised on arenguvajadused ja investeeringud, et luua eeldusi eneseteostuseks ja ettevõtluseks rohelisemal Ida-Virumaal. Riik peab nende ettepanekuid ka kuulda võtma. Kahjuks tunnevad kohalikud praegu, et neid võetakse liiga vähe kuulda,“ ütles täna kahepäevast Ida-Viru visiiti lõpetanud president Karis.

Kohtumistel nii ettevõtjatega kui ka omavalitsusjuhtidega tõusid fookusesse ikka ja jälle tööjõu ning õpetajate ja eripedagoogide nappus. „Ida-Virumaa majanduse konkurentsivõime sõltub paljuski sellest, kas praegustes ja tulevates ettevõtetes on haritud noort kohalikku tööjõudu,“ lausus riigipea.

Rohepöörde tegemiseks on vaja president Karise sõnul teadust ja head haridust, oskuste ja teadmistega spetsialiste. Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa Kolledžis käies tutvus riigipea maakonna kõrghariduse tuleviku- ja rohepöörde plaanidega, nägi, kuidas inseneridele järelkasvu koolitatakse ning põlevkivi asendamiseks kasutada plasti- ja rehvijäätmeid keemiatööstuse tarbeks. „See, mille pinnalt eelkõige Ida-Virumaa, aga ka laiemalt Eesti ettevõtjad saaksid õitseda, sünnib siinsamas laborites,“ sõnas Vabariigi President. 

Kohtla-Järvet külastades arutas president Karis Ida-Viru Keskhaigla juhtidega koroonakriisiga toimetulekut ja valmisolekut, eriti uue nakkavama viirusetüve levikuga seonduvalt, ning tervishoiusüsteemi väljakutsetest Ida-Virumaal laiemalt. „Parim jõulukink on muidugi tugev tervis, mida aitavad kaitsta koroonaviiruse tagajärjel raskelt haigestumise eest vaktsiin, mask ja vahemaa hoidmine,“ lausus riigipea. Haiglajuhid rääkisid veel vaimse tervisega seotud muredest, mis on tervisekriisi vältel suurenenud.

President Karis käis ka Sillamäe sadamas ning kohtus Silmeti tehase juhtidega, kes tutvustasid ettevõtte käimasolevaid tegemisi ja tulevikuplaane ning andsid ülevaate kavandatava magnetite tootmise tehase plaanidest. Silmet on ainus haruldaste muldmetallide tootja väljaspool Hiinat.

Keemiatööstuseettevõtet Viru Keemia Grupp külastades vahetati juhtkonnaga mõtteid Eesti valikute üle kliimaneutraalsuse teekonnal. Ettevõtte juhtkond rääkis oma vaatest põlevkiviõli tootmise ja süsinikujalajälje vähendamisel.

Linnapea Tõnis Kalberg andis riigipeale jalutuskäigul Sillamäe promenaadil ülevaate linnaelu hetkeolukorrast ja tulevikuplaanidest.

Head Uudised GoodNews