1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vanglast vabanenud noortele hakkab tuge pakkuma Lootuse Küla
Vanglast vabanenud noortele hakkab tuge pakkuma Lootuse Küla

Vanglast vabanenud noortele hakkab tuge pakkuma Lootuse Küla

Vanglast vabanenud või kinnisest lasteasutusest väljunud või karistusest tingimisi vabastatud noortele hakkab tugiisiku ja majutusteenust pakkuma Lootuse Küla, kes võitis justiitsministeeriumi korraldatud hanke.

„Teenus on suunatud noortele, kes vabanevad vanglast või väljuvad kinnisest lasteasutusest, aga ka neile, kelle kohus karistusest tingimisi vabastab. Just tingimisi vabastatud noortele on eriti oluline tähelepanu pöörata ja tuge pakkuda, sest suure tõenäosusega ei ole nad veel jõudnud kuritegelikul teel kaua püsida ning on suurem lootus, et nad edaspidi õiguskuulekat elu elavad ning vanglasse ei satugi,“ ütles justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna projektijuht Stanislav Solodov.

Lootuse Küla hakkab tuge pakkuma 16-26aastastele noortele, kellel puudub ühiskonda naasmist soodustav elukoht ja keskkond. „Rõhutada tuleb seda, et abi saamiseks peab noor olema ise motiveeritud enda elu muutma ja soovima teenust kasutada. Senised tulemused näitavad, et kõrgelt motiveeritud teenuse kasutajad püsivad teenusel pikemaajaliselt ja see toob ka kõige paremad tulemused. Inimesed saavutavad järk-järgult enesekindluse ja stabiilsuse, mis on iseseisvaks eluks vajalikud,“ selgitas Solodov.

Noore inimese ühiskonda naasmine peab lähtuma noore vajadustest ja võimalustest ning olema läbimõeldud, planeeritud ja toetav. Näiteks on vaja pakkuda lisaks majutusele sotsiaalnõustamist, mille osa on koos noorega tegevuskava koostamine. Eesmärk on noore õppima või tööle asumine. Lisaks pakutakse noorele võlanõustamist ja psühholoogilist tuge koos erinevate teraapiatega, mis õpetavad enesedistsipliini ja tavaelus toime tulemist, kujundavad harjumusi ning väärtusi nagu näiteks igapäevase hügieeni eest hoolitsemist, toidu ostmist ja valmistamist, tervislikke eluviise ja turvalisi suhteid, samuti vaimse tervise eest hoolitsemist ja sõltuvusainete tarvitamisest loobumist.

Nii tugiisikuga suhtlemine kui temalt nõu saamine kui ka majutuskoht on noorele tasuta.

Hanke võitnud Lootuse küla peab tagama noortele kokku kaheksa majutuskohta. Teenust peab võimaldama kuni 12 kuuks pärast vanglast vabanemist või kinnisest lasteasutusest väljumist.

Hankelepingu esialgne maksumus on 84 000 eurot, teenuse osutamise leping kehtib kuni 31. augustini 2023.

2021. aastal vabanes vanglast 241 noort vanuses 16-29, kinnisest lasteasutusest 84 noort.

Head Uudised GoodNews