1. Avaleht
  2. Haridus
  3. UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Minister Kersna: Tartu aitab sõjapõgenikest lastel hästi kohaneda
UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Minister Kersna: Tartu aitab sõjapõgenikest lastel hästi kohaneda

UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Minister Kersna: Tartu aitab sõjapõgenikest lastel hästi kohaneda

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna ning Tartu haridusjuhid arutasid 1. aprillil Ukraina sõjapõgenike haridustee jätkamise küsimusi, leides, et keelekümblusmeetod pakub kohanemisel head tuge. Tartu linna haridusasutused on praeguseks vastu võtnud rohkem kui 200 Ukrainast tulnud sõjapõgenikust last ja noort, paljud neist on koha leidnud keelekümblusrühmades.

Minister Liina Kersna sõnul peaksid Ukrainast tulnud sõjapõgenike lapsed minema eelkõige eestikeelsetesse haridusasutustesse, et nad siinse elu ja keelekeskkonnaga sujuvalt kohaneksid. “Kui märtsi alguses nägime, et lausa pooled Eestisse saabunud õpilastest olid registreeritud venekeelsetesse koolidesse ja lasteaedadesse, siis tänaseks on trend muutunud. Vaid 18% meie haridussüsteemi registreeritud lastest ja noortest õpib vene keeles. Ka keelekümblus on tõhus meetod, et aidata Ukraina lastel ja noortel võimalikult kiiresti eestikeelse keskkonnaga kohaneda.”

Tartusse on Tallinna järel kõige rohkem sõjapõgenikke saabunud. Tartu linna neljateistkümnes üldhariduskoolis on praegu kokku 152 Ukraina sõjapõgenikku, kellest 73 on saanud koha Tartu Annelinna Gümnaasiumis, kus on aastaid rakendatud keelekümblusmeetodit. Haridus- ja teadusminister Liina Kersna külastas nii Tartu Annelinna Gümnaasiumi kui ka Annikese lasteaeda. Mõlemas haridusasutuses on Tartu koolidest ja lasteaedadest kõige rohkem Ukrainast tulnud lapsi ja noori.

“Nägin nii koolis kui ka lasteaias, et Ukrainast tulnud lapsed ja noored on Tartus hästi vastu võetud. Neile on pakutud rahulikku ja turvalist keskkonda, mida sõjakoleduste eest siia jõudnud lapsed hetkel kõige rohkem vajavad,” selgitas minister Kersna. “Pakume Ukraina õpilastele kuni kooliaasta lõpuni kohanemisaega uute oludega ning peame esmatähtsaks, et lapsed ja noored ei jääks isolatsiooni.”

Tartu linnas viiakse sel õppeaastal eesti keele keelekümblusel põhinevat õpet läbi kahes üldhariduskoolis – Tartu Annelinna Gümnaasiumis ja Tartu Aleksander Puškini Koolis. Tartu Annelinna Gümnaasiumi õpilastest õpib eesti keele keelekümbluse õppes 962st õpilasest 960 ning Tartu Aleksander Puškini Kooli 432st õpilasest 360 õpilast.

Märtsi lõpu seisuga on Eesti hariduse infosüsteemi järgi Tartu linna üldhariduskoolidesse ja lasteaedadesse kokku registreeritud 201 Ukraina sõjapõgenikku, mis moodustab 13% kõigist registreeritud Ukraina lastest ja noortest (Tallinnas 26%, Pärnus 8%).

Kokku oli märtsi lõpuks hariduse infosüsteemis registreeritud 1590 sõjapõgenikust last. Alushariduses on kokku 271 (17%), põhihariduses 1181 (74%), gümnaasiumis 95 (6%) ja kutsehariduses 43 (3%) Ukrainast tulnud last ja noort. Õppekeele järgi jagunevad õppijad järgmiselt: eestikeelsetes klassides on 1051 (66%); keelekümblusklassides 244 (15%) ja venekeelsetes klassides 284 (18%). 11 last ja noort õpib inglise keeles (0,7%).

Head Uudised GoodNews