„Eesti Parima Toiduaine“ konkursi meedia lemmik on Saare Kala „Leegitatud lõhefilee“
„Eesti Parima Toiduaine” konkursil traditsiooniks saanud toidu-, tarbija- ja majandusajakirjanikest ning toidublogijatest koosnev pressižürii valis tänavu taas meedia lemmikut ning seekord pressižürii südamed võitis Saare Kala õrnalt soolatud ja ehtsal tulel küpsetatud leegitatud lõhefilee.
Nahaga lõhefilee on küpsetatud madalal kuumusel, et säiliks lõhele omane maitse ja mahlasus. Küpsetatud filee pealispind leegitatakse aga ehtsal tulel, et tuua esile lõhe hõrk maitse. Tegemist on uudse küpsetamise ja ehtsal tulel leegitamise tehnoloogiaga. Toode on tänavu pälvinud „Eesti Parima Toiduaine” konkursi hõbemärgise kui Parim kalatoode 2023.
Võidutoote puhul kiitsid pressižürii liikmed enim selle vähese ja täpselt timmitud soolasuse, hõrku tekstuuri ning parajalt kerget suitsust maiku. Konkurents oli väga tihe, ning teist ja kolmandat kohta jagasid võitjale vaid 1,5 punkti alla jäänud Chef Lundéni kapsarullid kanalihaga ning TERE Deary mustsõstra taimne fermenteeritud dessert.
Meedia lemmik valiti välja 11 hõbemärgiga pärjatud toote hulgast. Tooteid hinnati üheksa kriteeriumi põhjal – pakend, välimus, lõhn, konsistents, maitse, innovatsioon, uudsus, tervislikkus ja müük.
Pressižüriisse kuulusid toidublogija ja LP toiduajakirjanik Silja Luide, Õhtulehe toiduajakirjanik Kersti Eero, Äripäeva portaali Kaubandus.ee toimetaja Maarit Eerme, Tiiu ajakirja peatoimetaja Eha Kruus, Raadio 4 vastutav toimetaja Jekaterina Vaiser, ETV+ hommikuprogrammi Kofe+ saatejuht Jelena Solomina, MK-Estonia peatoimetaja Oksana Avdejeva ning Postimehe koduportaali tegevtoimetaja Kristina Kostap.
- Kokku osales tänavu konkursil 50 ettevõtet 137 tootega. Aasta parimad toiduained ehk kuldmärgiste saajad kuulutatakse pidulikult välja 18. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.